• În timp ce comandamentul militar ucrainean declară că forțele armate ale țării au oprit înaintarea trupelor rusești spre Kiev, alte surse avertizează cu privire la sosirea unui convoi important de vehicule blindate ale armatei ruse spre capitală.
  • Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că capitala ucraineană „nu este complet încercuită”, dar că situația rămâne foarte tensionată.
  • Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat că va elibera prizonierii cu experiență militară care vor să se alăture luptei împotriva Rusiei.

Zelenski a cerut aderarea „imediată” a Ucrainei la Uniunea Europeană și a eliberat prizonieri care s-au oferit să lupte împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, deși mai multe state din Uniune se opun că Ucraina să facă parte din cea mai puternică alianță economică mondială.

Zelenski, premierul și ministrul apărării au semnat documentul pe o masă într-un hol care are ușile baricadate cu saci de nisip.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

O aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, cerută luni de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, necesită o unannimitate a tuturor celor 27 de state membre UE, însă în rândul acestora există ”diverse opinii şi sensibilităţi” în acest subiect, anunţă preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP.

”Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de către Ucraina. Însă există diverse opinii şi sensibilităţi în UE pe tema extinderii. Ucraina va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul se va pronunţa”, anunţăă conducătorul instanţei care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii.

Ucraina continuă să reziste în a cincea zi de la începutul invaziei Rusiei pe teritoriul său. Un alt punct fierbinte este al doilea oraș al țării, Harkov. Rusia a susținut duminică că se află sub controlul său, dar câteva ore mai târziu Ucraina a răspuns că i-a expulzat pe invadatori.

Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat că va elibera prizonierii cu experiență militară care vor să se alăture luptei împotriva Rusiei, afirmând în același timp că nu are încredere în negocierile de încetare a focului care au loc luni la granița ucraineano-belarusă, în apropiere de râul Pripyat.

În timp ce comandamentul militar ucrainean declară că forțele armate ale țării au oprit înaintarea trupelor rusești spre Kiev, alte surse avertizează cu privire la sosirea unui convoi important de vehicule blindate ale armatei ruse spre capitală. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că metropola ucraineană „nu este complet încercuită”, dar că situația rămâne foarte tensionată.

Printre alte consecințe imediate ale conflictului, rubla s-a prăbușit luni cu aproape 30% față de dolar și euro pe piața Forex, după ce unele bănci au anunțat că se retrag din sistemul internațional de comunicații interbancare SWIFT, iar Uniunea Europeană (UE) a oprit tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei (BCR).