- Zelenski confirmă oficial că trupele ucrainene operează în regiunea rusă Belgorod, în cadrul unor acțiuni menite să protejeze regiunile de graniță Sumî și Harkov.
- Ucraina menține o prezență militară și în regiunea Kursk, iar incursiunile forțează Rusia să redistribuie trupe din zonele-cheie din estul Ucrainei.
- Analiștii pun sub semnul întrebării eficiența acestor operațiuni, invocând costuri ridicate în vieți omenești și dificultăți logistice.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut public, pentru prima dată, că forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni militare în regiunea rusă Belgorod, scrie BBC.
Advertisment
Într-un mesaj video transmis luni seara, Zelenski a declarat: „Continuăm să desfășurăm acțiuni active în zonele de frontieră, pe teritoriul inamic – iar acest lucru este perfect justificat. Războiul trebuie să se întoarcă acolo de unde a venit”.
El a făcut referire și la regiunea rusă Kursk, unde Ucraina controlează încă o mică porțiune de teritoriu în urma unei ofensive majore lansate anul trecut, deși Rusia a recucerit între timp cea mai mare parte a zonei. Scopul principal al acestor acțiuni, a precizat Zelenski, este de a apăra regiunile ucrainene de graniță Sumî și Harkov și de a reduce presiunea asupra altor sectoare ale frontului, în special în estul regiunii Donețk.
Recomandări
Președintele a mulțumit unităților militare implicate în aceste operațiuni, inclusiv Regimentului 225 de Asalt, care operează în Belgorod, afirmând: „Bravo, băieți! Sunt mândru de fiecare dintre voi care luptați pentru Ucraina!”
Aceasta este prima confirmare explicită din partea lui Zelenski privind prezența trupelor ucrainene în Belgorod. Pe 18 martie, el făcuse doar o referire indirectă la aceste acțiuni, menționând că „există o operațiune în desfășurare”, ca răspuns la o declarație a Ministerului rus al Apărării care susținea că un atac ucrainean a fost respins.
Totuși, bloguri militare ruse au relatat lupte în satul Demidovka, aflat la doar doi kilometri de granița ucraineană. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a raportat la 21 martie că forțele ucrainene au avansat în zona Belgorod, menționând că ocupă poziții la periferia localităților Demidovka și Prilesye – afirmații rămase neconfirmate oficial.
Recent, bloggerii militari ruși au susținut că trupele ucrainene se retrag din zona Demidovka. Operațiunile din Belgorod par a fi de o amploare mai redusă decât cele din Kursk, unde Ucraina a reușit anterior să captureze mai multe sate, inclusiv orașul regional Sudzha.
Zelenski și comandanții săi spun că aceste incursiuni forțează Rusia să-și redistribuie trupele din Donețk, unde Moscova înregistrează progrese lente dar constante. Există și speculații că Ucraina ar putea folosi teritoriile controlate în Rusia ca monedă de schimb în eventualele negocieri de pace sprijinite de SUA.
Totuși, mai mulți analiști militari, atât din Ucraina cât și din Occident, pun la îndoială eficiența acestor acțiuni, invocând pierderi umane ridicate și dificultăți în aprovizionarea cu armament.
Citește și
- Robert De Niro va primi Palme d’Or-ul onorific al Festivalului de Film de la Cannes. Ceremonia are loc marți, pe 13 mai 2025
- Temperaturile globale au fost aproape de a atinge maxime istorice în luna martie, anunță Monitorul Uniunii Europene
- Românii sunt șomeri din cauza tehnologiei. 2 milioane de oameni nu știu să caute job-uri online