• Președintele rus Vladimir Putin a propus ca negocierile să aibă loc la Istanbul pe 15 mai, fără a confirma armistițiul de 30 de zile.
  • Discuțiile continuă în contextul în care Donald Trump a exprimat optimism privind posibilitatea unui acord de pace.
  • Liderii occidentali din „coaliția celor dispuși” au cerut un armistițiu necondiționat și au amenințat Rusia cu sancțiuni „noi și masive”.

Volodimir Zelenski a răspuns ofertei Rusiei de „discuții directe” spunând că este un „semn pozitiv” că Moscova ia în considerare încheierea războiului – dar a reiterat apelurile pentru începerea unui armistițiu luni, scrie BBC.

Comentariile sale vin după ce președintele rus Vladimir Putin a invitat Ucraina să participe la „negocieri serioase” joi, într-un discurs susținut târziu în noapte. Însă președintele ucrainean a declarat: „Ne așteptăm ca Rusia să confirme un armistițiu – complet, durabil și credibil – începând de mâine, 12 mai, iar Ucraina este gata să se întâlnească”.

Puterile occidentale au cerut o pauză de 30 de zile a luptelor care să înceapă luni, după ce liderii europeni care conduc așa-numita „coaliție a celor dispuși” s-au întâlnit la Kiev sâmbătă.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
ORIENTUL MIJLOCIU FIERBE
ROMÂNIA ARE PREMIER
NATO TREBUIE SĂ SE SCHIMBE
TRUMP: „ISRAEL O DUCE BINE”
PUTIN VREA TOT

Un consilier cheie al lui Zelenski a declarat că trebuie să existe un armistițiu înainte ca discuțiile directe privind încheierea războiului – care au început odată cu invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 – să poată avea loc. „Mai întâi un armistițiu de 30 de zile, apoi orice altceva”, a declarat Andriy Yermak. „Rusia nu trebuie să-și camufleze dorința de a continua războiul cu contorsiuni verbale”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunsese anterior apelului aliaților europeni și al SUA, spunând că Moscova va „trebui să se gândească bine la acest lucru” – dar a avertizat că „încercarea de a ne presa este destul de inutilă”.

Putin a spus în propria sa declarație că „nu poate exclude” posibilitatea ca discuțiile să ducă la un acord între Rusia și Ucraina privind „un nou armistițiu” – dar nu a abordat direct apelurile pentru un armistițiu de 30 de zile. Liderul rus a declarat că discuțiile propuse ar trebui să aibă loc în Istanbul, așa cum s-a întâmplat și înainte, și că va vorbi duminică cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta detaliile.

Zelenski a scris duminică dimineață într-o postare pe rețelele de socializare: „Este un semn pozitiv că rușii au început în sfârșit să ia în considerare încheierea războiului. Întreaga lume așteaptă acest lucru de foarte mult timp. Și primul pas pentru a pune capăt cu adevărat oricărui război este un armistițiu. Nu are rost să continuăm uciderile nici măcar o singură zi”.

Președintele ucrainean i-a găzduit sâmbătă pe Sir Keir Starmer, Emmanuel Macron, Friedrich Merz și Donald Tusk, care l-au sunat ulterior pe Donald Trump pentru a discuta planul lor. Sir Keir a declarat ulterior că președintele SUA a fost „absolut clar” că sugestia lor de armistițiu imediat este o „cerere care trebuie îndeplinită”.

Apărând la o conferință de presă alături de Zelenski, aceștia au avertizat că vor fi impuse sancțiuni „noi și masive” asupra sectoarelor energetic și bancar din Rusia dacă Putin nu va fi de acord cu armistițiul necondiționat de 30 de zile „în aer, pe mare și pe uscat”.

Cei patru lideri – care formează o parte semnificativă a grupului „coaliției celor dispuși”, format pentru a consolida orice eventual acord de pace cu garanții de securitate, inclusiv posibilitatea de a plasa trupe în Ucraina. După întâlnire, Zelenski le-a mulțumit liderilor reuniți pentru că „au fost alături” de Ucraina.

Mass-media de stat rusă l-a citat, de asemenea, pe Peskov spunând că declarațiile din Europa au fost „în general de natură conflictuală, mai degrabă decât să vizeze încercarea de a revitaliza relațiile noastre”. Moscova a declarat anterior că, înainte ca Rusia să poată lua în considerare un armistițiu, Occidentul trebuie mai întâi să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei.

Putin a făcut ulterior propria declarație, cu o înregistrare video care îi arată pe jurnaliști adunați într-o sală din interiorul Kremlinului. „Acesta ar fi primul pas către o pace pe termen lung și durabilă, mai degrabă decât un prolog către mai multe ostilități armate după ce forțele armate ucrainene vor primi armament și personal nou, după săparea febrilă de tranșee și înființarea de noi posturi de comandă”, a spus el.

Trump a descris anunțul lui Putin ca fiind o „zi potențial grozavă pentru Rusia și Ucraina”, într-o postare pe Truth Social. „Va fi o lume cu totul nouă și mult mai bună”, a spus el, adăugând că va „continua să lucreze cu ambele părți pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla”.