- Zelenski a menționat că Ucraina ar putea negocia returnarea teritoriului ocupat de Rusia „într-un mod diplomatic”.
- Zelenski a declarat că va trimite o echipă pentru a discuta cu oficialii lui Trump, inclusiv cu generalul Kellogg.
- El a insistat că fără NATO, independența Ucrainei nu este reală.
- Președintele ucrainean a subliniat că Rusia nu a dat semne că și-ar abandona ambițiile de a controla întreaga Ucraină.
Președintele Volodimir Zelenski a sugerat că părțile din Ucraina aflate sub controlul său ar trebui să fie luate „sub umbrela NATO” pentru a încerca să oprească „faza fierbinte” a războiului, conform BBC.
Advertisment
Speranța moare ultima
El a fost întrebat de Sky News dacă ar accepta aderarea la NATO, dar numai pe teritoriul pe care Kievul îl deține în prezent.
Zelenski a răspuns că ar accepta, dar numai dacă aderarea la NATO ar fi oferită mai întâi întregii Ucraine, în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
Recomandări
Ucraina ar putea apoi să încerce să negocieze returnarea teritoriului aflat în prezent sub control rusesc „într-un mod diplomatic”, a declarat el într-un interviu amplu.
Dar sugestia este foarte teoretică. Zelenski nu lansează nicio propunere nouă – acesta a fost un interviu televizat, nu un forum diplomatic – dar trimite semnale.
Dacă NATO ar lua vreodată în considerare o astfel de mișcare este foarte îndoielnic. „Ucraina nu a luat niciodată în considerare o astfel de propunere, deoarece nimeni nu ne-a oferit-o oficial”, a declarat Zelenski.
NATO ar trebui să ofere statutul de membru întregii țări, inclusiv acelor părți aflate în prezent sub control rusesc, a spus el.
„Nu poți oferi o invitație doar unei părți a unei țări”, a spus președintele, potrivit unei traduceri furnizate de Sky News. „De ce? Pentru că astfel, ați recunoaște că Ucraina este doar acel teritoriu al Ucrainei, iar celălalt este Rusia.”
O mulțime de oameni au propus încetarea focului, a spus el, dar fără un mecanism care să împiedice Rusia să atace din nou, încetarea focului era pur și simplu prea periculoasă. Numai aderarea la NATO, a spus el, ar putea oferi acest tip de garanție.
Președintele ucrainean a declarat deja că este de părere că războiul s-ar putea încheia în cursul anului viitor dacă aliații Ucrainei dau dovadă de suficientă hotărâre.
Rapoartele sugerează că așa-numitul model vest-german – aderarea la NATO oferită unei țări divizate – este discutat în cercurile occidentale de mai bine de un an. Însă nu au fost făcute încă propuneri oficiale.
Colaborarea cu administrația Trump
Între timp, Zelenski a fost dornic să pară dispus să se implice în orice propuneri pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, le-ar putea lua în considerare.
„Vreau să împărtășesc cu el idei și vreau să aud de la el ideile sale”, a declarat Zelenski.
Liderul ucrainean a declarat că va trimite o echipă în zilele următoare pentru a se întâlni cu oficialii lui Trump, inclusiv cu trimisul special pentru Ucraina numit recent de președintele ales, generalul în retragere Keith Kellogg.
În aprilie, generalul Kellogg a fost coautorul unui plan, intitulat America First: Rusia și Ucraina, care ar îngheța liniile frontului din Ucraina și ar exercita presiuni atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei pentru a veni la masa negocierilor.
Asistența militară viitoare a SUA pentru Ucraina ar fi condiționată de dorința Kievului de a intra în negocieri de pace.
Dar, în cazul unei încetări a focului, Washingtonul ar continua să furnizeze asistență militară și „să consolideze apărarea pentru a se asigura că Rusia nu va mai avansa și nu va mai ataca după o încetare a focului sau un acord de pace”.
Conform propunerilor, aderarea Ucrainei la NATO ar fi amânată pentru o perioadă prelungită.
Pentru Zelenski, aceasta ridică o întrebare crucială: ce garanții de securitate ar fi dispusă să ofere administrația Trump?
„Fără NATO, independența Ucrainei nu este reală, deoarece el [președintele rus Vladimir Putin] se va întoarce”, a insistat Zelenski.
Diferențele dintre planul de pace al lui Zelenski și politica incipientă a lui Trump sunt încă substanțiale.
Dar, acceptând ideea unei încetări a focului și a unor sacrificii teritoriale dureroase (cel puțin pe termen scurt), liderul ucrainean face tot posibilul să pară constructiv, conștient de faptul că, până în prezent, nu există semne echivalente din partea Moscovei.
Citește și
- Trendurile TikTok influențează și limbajul modern. Ce definiții au cei mai noi termeni din cultura social media
- Ce filme vezi în decembrie pe ecrane? Cele mai captivante documentare, filme și biografii
- Trendul machiajului cu folie de plastic ia amploare în online. Cât de funcțională este aceasta metodă
Partenerii noștri