• Zelenski spune că ajutorul acordat Ucrainei este o investiție în democrație.
  • SUA anunță un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,85 miliarde de dolari.
  • Bateria de apărare antiaeriană americană Patriot face parte din noul ajutor.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în fața Congresului SUA că ajutorul acordat Ucrainei reprezintă o investiție în democrație și nu o acțiune de caritate”, invocând luptele americane împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial pentru a face presiuni în vederea obținerii unei asistențe mai mari pentru efortul de război al țării sale.

Comentariile de miercuri ale lui Zelenski vin în contextul în care republicanii – dintre care unii au exprimat un scepticism tot mai mare în legătură cu trimiterea unui ajutor atât de mare Ucrainei – urmează să preia controlul Camerei Reprezentanților din SUA de la democrați pe 3 ianuarie. Unii republicani de linie dură au cerut chiar încetarea ajutorului și un audit pentru a urmări modul în care au fost cheltuiți banii alocați.

Banii voștri nu sunt de pomană. Este o investiție în securitatea globală și în democrație pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod”, a declarat Zelenski în cadrul unei sesiuni comune a Senatului și Camerei Reprezentanților din SUA, vorbind în limba engleză. Lumea este prea interconectată pentru a permite oricărei țări să stea deoparte și să se simtă în siguranță, a spus Zelenski, în timp ce a făcut apel la sprijin bipartizan.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Anterior, Zelenski, purtând pantalonii și puloverul său caracteristic de culoare verde măsliniu în prima sa vizită în străinătate în timp de război, s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, care a cerut sprijin pentru a continua să curgă în 2023. Statele Unite au anunțat, de asemenea, un alt ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un sistem de apărare aeriană Patriot pentru a o ajuta să se ferească de barajele de rachete rusești.

Zelenski a declarat că sistemul Patriot este un pas important în crearea unui scut aerian. Acesta este singurul mod în care putem priva statul terorist de principalul său instrument de teroare – posibilitatea de a ne lovi orașele, energia”, a declarat Zelenski la o conferință de presă la Casa Albă, stând alături de Biden.

Am dori să obținem mai mulți patrioți … suntem în război”, a declarat Zelenski reporterilor de la Casa Albă. Rusia afirmă că și-a lansat operațiunea militară specială” în Ucraina în februarie pentru a o scăpa de naționaliști și pentru a proteja comunitățile vorbitoare de limbă rusă. Ucraina și Occidentul descriu acțiunile Rusiei ca fiind un război de agresiune neprovocat.