• „Ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile”, a declarat Zelenski.
  • Herson este singura capitală regională pe care Moscova a capturat-o în timpul invaziei sale.
  • Observatorii spun că Rusia și-a mutat cel puțin o parte din resursele militare dincolo de râul Nipru.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat prudența după ce Rusia a anunțat miercuri că se retrage din orașul strategic cheie Herson. „Nimeni nu se retrage pur și simplu dacă nu simte forța”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

„Inamicul nu ne aduce cadouri, nu face gesturi de bunăvoință”, a adăugat el. „Noi ne luptăm pentru a ajunge sus. Și când lupți, trebuie să înțelegi că fiecare pas este întotdeauna rezistență din partea inamicului, este întotdeauna pierderea vieții eroilor noștri”.

Pe măsură ce Rusia a dat din ce în ce mai multe semne de predare a orașului Herson în ultimele zile, inclusiv coborârea unui steag rusesc deasupra clădirii administrative principale și retragerea unora dintre resursele sale militare, oficialii ucraineni și-au exprimat scepticismul că Rusia se va retrage rapid din oraș.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile”, a declarat Zelenski. „În interesul eliberării întregului nostru teritoriu și pentru ca pierderile să fie cât mai mici posibil. Așa vom asigura eliberarea Khersonului, Kakhovka, Donețkului și a celorlalte orașe ale noastre”.

Herson este singura capitală regională pe care Moscova a capturat-o în timpul invaziei sale, iar locația sa în sudul Ucrainei servește ca poziție crucială în speranța Rusiei de a crea un pod terestru către portul vestic Odesa. De asemenea, orașul este situat într-una dintre cele patru regiuni anexate de Rusia luna trecută.

În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au obținut câștiguri fragmentate în sud, în apropierea orașului Herson, în cadrul unei contraofensive de toamnă care a înregistrat, de asemenea, câștiguri teritoriale masive ale Ucrainei în nord-est.

Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a scris pe Telegram că, de la 1 octombrie, Ucraina a recucerit 1.381 de kilometri pătrați de teren în regiune, eliberând 41 de așezări, inclusiv mai multe numai în ultima zi după anunțul Rusiei. „În prezent, nu putem confirma sau infirma informațiile despre așa-zisa retragere a trupelor de ocupație rusești din Herson. Noi continuăm operațiunea ofensivă conform planului nostru”, a declarat Zaluzhnyi.

Observatorii spun că Rusia și-a mutat cel puțin o parte din resursele militare dincolo de râul Nipru, dar au avertizat săptămâna trecută că nu a renunțat încă la poziția sa în oraș. Orașul este situat pe malul vestic al râului

„Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele”, a declarat miercuri consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak. „Nu vedem niciun semn că Rusia părăsește Kherson fără luptă. O parte din ru-grup este păstrată în oraș, iar rezervele suplimentare sunt imputate regiunii. [Ucraina] eliberează teritorii pe baza datelor de informații, nu a declarațiilor televizate regizate”.