• Pe măsură ce relaţiile sino-americane se înrăutăţesc, China ar putea sprijini Rusia în războiul pentru cucerirea Ucrainei, prin a livra armament.
  • Zelenski avertizează că ar fi un pas pentru declanşarea unei conflagraţii mondiale.
  • Secretarul de stat Antony Blinken a dezvăluit că şi-a avertizat omologul său chinez cu privire la „consecinţele grave” pentru sprijinirea Rusiei în război.

Pe măsură ce relaţiile sino-americane se înrăutăţesc, China ar putea sprijini Rusia în războiul pentru cucerirea Ucrainei, prin a livra armament. Zelenski avertizează că ar fi un pas pentru declanşarea unei conflagraţii mondiale.

Editorialistul de la New York Times Thomas Friedman a avertizat duminică că China ar putea împinge conflictul Rusia-Ucraina într-un „adevărat război mondial”. Friedman a apărut pentru un interviu în emisiunea Meet the Press de la NBC şi a vorbit despre relaţiile China-Rusia: „China, în primul rând, ar dori războiul prelungit pentru a ţine Statele Unite legate la spate”.

Friedman a spus că crede că China ar vrea „o Rusie slabă, forţată să fie dependentă din punct de vedere economic de regimul de la Beijing”, adăugând că China „nu vrea totuşi o Rusia prăbuşită”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Acesta este un semnal foarte rău pentru Taiwan”, mai avertizează analistul. Dacă China va face acest lucru, ar putea începe un adevărat război mondial ce ar afecta toate pieţele globale”.

În timp ce vorbea duminică la Meet the Press, secretarul de stat Antony Blinken a dezvăluit că şi-a avertizat omologul său chinez cu privire la „consecinţele grave” pentru sprijinirea Rusiei în războiul ei  împotriva Ucrainei. Potrivit The Guardian, preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a avertizat că va exista un „război mondial” dacă China decide să sprijine militar Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.

Pentru noi, este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război. De fapt, mi-ar plăcea să fie de partea noastră. Momentan nu cred ca se poate”. El a adăugat: Dar văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că dacă China se va alia cu Rusia, va fi un război mondial şi cred că China este conştientă de asta”.

Comentariile sale au venit în contextul în care purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, i-a răspuns la avertismentul dat de secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, privind ajutorarea Moscovei de către Beijing pentru invadarea Ucrainei. 

Statele Unite nu sunt în măsură să facă cereri Chinei. Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul la relaţiile chino-ruse sau chiar să ne constrângă”, a răspuns oficialul chinez.