Zelenski propune un nou sistem internațional de securitate pentru a preveni agresiunea rusă

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni crearea unui nou sistem internațional de securitate pentru a preveni viitoare acte de agresiune armată, în cadrul unei conferințe online dedicate securizării păcii după invazia Rusiei, scrie Reuters.

Andriy Yermak a declarat că 66 de țări și organizații internaționale au participat la conferință, care s-a concentrat pe un punct din planul de pace al președintelui, vizând încheierea războiului de peste doi ani și jumătate cu Rusia. Discuțiile s-au axat pe posibile escaladări și acte de agresiune în viitor.

Zelenski urmează să prezinte săptămâna aceasta Parlamentului un „plan de victorie”, care este un complement al planului de pace elaborat la sfârșitul anului 2022, ce solicită retragerea trupelor ruse și restabilirea granițelor Ucrainei din 1991.

Acest plan a stat la baza unui „Summit pentru pace” desfășurat în Elveția în luna iunie.

Yermak a scris pe site-ul lui Zelenski că sistemele de securitate existente „nu au fost capabile să propună măsuri active pentru a exclude agresiunea rusă” și consecințele acesteia la nivel mondial.

„Avem nevoie de o arhitectură de securitate reînnoită, bazată pe dreptul internațional și pe întărirea capabilităților de apărare ale Ucrainei”, a scris el. „Acest sistem ar trebui să cuprindă nu doar o componentă militară, ci și sancțiuni, sprijin financiar, investiții și cooperare extinsă în diverse domenii.”

Yermak nu a specificat ce țări au participat la conferință, parte a unei serii de întâlniri în pregătirea summiturilor mondiale menite să atragă sprijin din partea țărilor din Sudul Global, în special din Africa și Asia.

Zelenskiy a declarat că dorește să organizeze un nou „summit mondial” înainte de sfârșitul anului 2024. Rusia a fost exclusă de la întâlnirea din Elveția, pe care a considerat-o irelevantă, afirmând că nu va participa la asemenea reuniuni în viitor.

Zelenskiy a discutat săptămâna trecută despre planul său de victorie cu liderii aliaților europeni ai Ucrainei și a cerut permisiunea de a folosi arme de lungă distanță din Occident împotriva țintelor rusești.

Puține detalii despre plan au fost dezvăluite. Zelenski afirmă că acesta urmărește întărirea Ucrainei „atât geopolitic, cât și pe câmpul de luptă” înainte de orice dialog cu Rusia.

Exit mobile version