Zelenski recunoaște că Ucraina nu își poate recupera teritoriile. Care sunt variantele pentru încheierea războiului

Zelenski pare că se află în impas. Pentru prima dată de la începutul războiului spune că armata ucraineană nu poate recupera Crimeea și regiunea Donbas din mâinile rușilor. La scurt timp de la începutul conflictului, președintele vorbea despre recuperarea tuturor teritoriilor de sub controlul armatei rusești. Ieri, la Bruxelles, Zelenski s-a întâlnit cu șeful NATO, Mark Rutte, și cu alți lideri europeni, cu care a discutat despre continuarea ajutorului pentru Ucraina și despre economie.

De ce face președintele Zelenski aceste declarații chiar acum?

Situația de pe front l-a împins pe președintele Volodimir Zelenski să facă aceste declarații, alături de incertitudinea pe care o are față de poziția viitoare a Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește acest război.

Aici ne referim în special la poziția pe care o va avea președintele ales Donald Trump față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Liderul de la Kiev a transmis ieri că peninsula Crimea și regiunea Donbas sunt controlate fizic în acest moment de către trupele rusești.

De asemenea, a adăugat că deși din punct de vedere legal, din punctul de vedere al Constituției Ucrainei, ucrainenii nu ar trebui să cedeze aceste teritorii rușilor, ei nu au în acest moment o altă opțiune. A mai spus de asemenea și că dacă Occidentul nu va mai continua să susțină Ucraina în acest război prin asistență militară și financiară, atunci Vestul va trebui să aducă Rusia la masa negocierilor pentru a se găsi o soluție diplomatică la acest conflict.

El mai crede și că Ucraina în acest moment nu este îndeajuns de puternică pentru a desfășura anumite acțiuni diplomatice. Știm că anterior, președintele Zelenski, chiar săptămâna trecută, spunea că Ucraina nu este pregătită în acest moment de negocieri pentru pace. Aceasta se datora avansului trupelor rusești, în special în estul Ucrainei.

Cei de la Kiev cred că, în astfel de condiții, Rusia va veni cu mai multe cereri, cu mai multe condiții la masa negocierilor pentru a putea încheia acest război. Nici de la Washington nu vin semnale mult prea pozitive. Știm deja că președintele ales, Donald Trump, nu este de acord cu aderarea Ucrainei la NATO. L-am văzut ieri pe Kellogg, emisarul SUA pentru Ucraina, că a criticat chiar și eliminarea generalului Kirilov de către Ucraina, spunând că nu a fost o mișcare mult prea inteligentă pentru aceste situații.

Exit mobile version