• Zelenski a subliniat că „orice întârziere în deciziile din acest război înseamnă pierderea de vieți omenești” și a cerut accelerarea livrărilor de armament.
  • Fluxul de ajutor militar din partea SUA, principalul furnizor de arme pentru Ucraina, a fost întrerupt la începutul anului 2024, ceea ce a dus la pierderi de vieți omenești și câștiguri teritoriale pentru Rusia.
  • Deși legislația a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, Zelenski a continuat să solicite sprijin suplimentar pentru a câștiga războiul. 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană, după ce un atac cu rachete a ucis șapte persoane, inclusiv doi copii, scrie BBC.

Atacul rusesc asupra orașului Vilniansk, în apropiere de orașul Zaporizhzhia din sud-est, a rănit, de asemenea, alte 31 de persoane, au declarat oficialii ucraineni. În total, cel puțin 11 civili au fost uciși și alți 37 au fost răniți sâmbătă în atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, a raportat Reuters.

„Orașele și comunitățile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri rusești”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram. Dar el a adăugat că există „modalități de a depăși acest lucru”, inclusiv „distrugerea lansatoarelor de rachete rusești, lovirea cu capacitate reală de rază lungă și creșterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană”.

Recomandări

PRIETEN, ÎNAINTE DE ORICE
YAEL CÂȘTIGĂ A.N.
SABRINA CARPENTER CÂNTĂ ÎN EUROPA
BYE, BYE, BIDEN?
TERREL DAVIDS E ARESTAT PE NEDREPT
COMUNITATEA POLITICĂ EUROPEANĂ SUSȚINE UCRAINA

El a postat imagini din Vilniansk care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum și mai multe cadavre întinse pe jos.

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a declarat că două rachete au lovit orașul, avariind infrastructura, un magazin și clădiri rezidențiale. Ministerul rus al Apărării nu a comentat public atacul.

Pe propriul său canal Telegram, acesta a postat imagini cu un atac cu rachete asupra unei căi ferate despre care a afirmat că se află în apropierea așezării Ukrainka – la mai puțin de 10 km de Vilniansk – și care era folosită de forțele ucrainene pentru a descărca arme și echipamente militare.

Fluxul de arme din partea SUA – de departe cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei – a eșuat la începutul anului 2024, după ce un proiect de lege care desemna un ajutor militar suplimentar a fost blocat în Congres.

Legislația a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, iar sistemele de apărare antiaeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune au ajuns pe liniile frontului în luna următoare.

Însă Ucraina a pus pierderile de vieți omenești și câștigurile teritoriale ale Rusiei în acest interval pe seama lipsei de muniție și de rachete de apărare antiaeriană cauzate de întârziere, în timp ce Zelenski a continuat să solicite sprijin suplimentar pentru a câștiga războiul.

Pe Telegram, el a mulțumit aliaților pentru ajutorul lor, dar a declarat că deciziile de a trimite armament suplimentar „trebuie accelerate”, deoarece „orice întârziere în deciziile din acest război înseamnă pierderea de vieți omenești”.

Citește și