• Zelenski ajunge marți în SUA, va vorbi la sesiunea Adunării Generale a ONU. Șeful Ucrainei întâlnește și cu liderii Congresului SUA și va fi primit la Casa Albă de Joe Biden.
  • Președintele ucrainean îi avertizează pe americani că Putin va folosi din nou amenințările nucleare ca să genereze instabilitate.
  • Zelenski vrea rachete cu rază de acțiune mai mare de la America. Congresul SUA va aproba un alt ajutor de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Ucrainenii mai au cam 6 săptămâni de vreme bună ca să continue contraofensiva. Americanii spun că până acum, în aproape 600 de zile de conflict, cam jumătate de milion de soldați au fost uciși sau răniți de ambele părți.

„Președintele Biden va fi cel prezent dintre liderii țărilor din Consiliul de Securitate. Ceilalți, din diverse motive, nu vor fi prezenți. Nu prezența lui Zelenski la ONU va fi de urmărit, ci întâlnirea care va urma cu președintele Biden și eventual cu membrii Congresului American, unde, într-adevăr, el vrea să mențină atenția asupra sprijinului acestora dat Ucrainei”, a spus Adrian Cioroianu, fostul Ministru al Afacerilor de Externe.

Săptămâna aceasta președintele Zelenski va vorbi la ONU, se va întâlni cu liderii Congresului SUA și va fi primit de președintele Biden la Casa Albă. În a doua vizită făcută pe teritoriul american după începutul războiului din Ucraina. Însă înainte să ajungă în SUA, Zelenski a dat și un interviu pentru celebra emisiune „60 minutes” la CBS.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Înainte să ajungă în SUA, Zelenski îi avertizează pe americani că Putin va folosi din nou amenințările nucleare ca să genereze instabilitate în timpul alegerilor de anul viitor.  Zelenski îi va cere președintelui Biden rachete cu rază de acțiune mai mare, iar Congresul american dezbate un alt pachet de ajutor pentru Ucraina de 24 de miliarde de dolari.

„Președintele Ucrainei luptă pentru rezistența țării sale și, evident, din perspectiva sa Putin e un dușman împotriva căruia luptă. El este unul de dimensiuni planetare sau, cel puțin continentale”, a mai spus Adrian Cioroianu.