• Volodimir Zelenski şi principalii săi comandanţi spun că se aşteaptă la o nouă ofensivă din partea Rusiei la începutul noului an – dar nu sunt dispuşi să facă compromisuri cu privire la obiectivele lor finale.
  • Zelenski a repetat că scopul Ucrainei este de a recupera teritoriile pe care le-a deţinut atunci când a devenit independentă în 1991 – inclusiv Crimeea.
  • Comandantul militar general din Ucraina, generalul Valery Zaluzhny, a declarat că se aşteaptă la o nouă ofensivă rusă în noul an.

Într-o serie de interviuri acordate publicaţiei The Economist, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi principalii săi comandanţi spun că se aşteaptă la o nouă ofensivă din partea Rusiei la începutul noului an – dar nu sunt dispuşi să facă compromisuri cu privire la obiectivele lor finale.

Zelenski a repetat, conform CNN, că scopul Ucrainei este de a recupera teritoriile pe care le-a deţinut atunci când a devenit independentă în 1991 – inclusiv Crimeea. La câteva zile după ce Kremlinul a declarat că Ucraina trebuie să recunoască noile realităţi, inclusiv anexarea recentă de către Rusia a patru regiuni ucrainene, Zelenski a repetat că Ucraina nu va face nicio concesie. Dacă el [Putin] se retrage acum la graniţele din 1991, atunci drumul este deschis diplomaţilor. Acest lucru poate trece războiul de pe o cale militară pe una diplomatică”.

Zelenski a declarat că aproximativ 95% din poporul ucrainean nu doreşte să facă compromisuri în privinţa teritoriului. Problema este mai profundă decât teritoriul. Nimeni nu vrea să aibă un dialog cu aceşti oameni care au declanşat războiul.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Zelenski a declarat că a fost puţin înfricoşător” să viziteze oraşele recent eliberate şi să fie martor la modul în care ocupaţia a schimbat oamenii.

Trebuie să recunosc că acest model de propagandă al Kremlinului – funcţionează. I-a schimbat pe ucrainenii din teritoriile ocupate. Erau ca nişte astronauţi care nu-şi pot da jos căştile grele – limitând ceea ce pot vedea la dezinformarea necruţătoare”.

Comandantul militar general din Ucraina, generalul Valery Zaluzhny, a declarat că se aşteaptă la o nouă ofensivă rusă în noul an. Forţele ruse sunt 100% pregătite”, a spus el. Un atac major al Rusiei ar putea avea loc în februarie, în cel mai bun caz în martie şi în cel mai rău caz la sfârşitul lunii ianuarie”, a spus el. Şi ar putea veni oriunde: în Donbas, unde Putin este nerăbdător să ocupe restul provinciei Doneţk; în sud, spre oraşul Dnipro; chiar şi spre Kiev.