• Atât Donald Trump, cât și vicepreședintele ales JD Vance au fost adesea critici la adresa Ucrainei și a lui Zelenski.
  • JD Vance a declarat că nu îi pasă prea mult de soarta Ucrainei.
  • În ultimul timp, au existat mai multe apeluri la negocieri de pace între Ucraina și Rusia, inclusiv o conversație recentă între cancelarul german Olaf Scholz și Vladimir Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul țării sale cu Rusia s-ar încheia „mai repede” cu Donald Trump ca Președinte al SUA, scrie Forbes.

Cu toate acestea, Trump – care a afirmat anterior că ar putea pune capăt conflictului într-o singură zi – și vicepreședintele ales JD Vance au fost adesea critici la adresa Ucrainei în timpul conflictului care durează de mai mulți ani.

Zelenski, în timpul unui interviu radiofonic cu radiodifuzorul public ucrainean Suspilne, ar fi declarat că războiul Ucrainei cu Rusia se va „termina mai repede cu politica [administrației Trump] care va conduce acum Casa Albă”, deși nu a specificat cum. Zelenski a recunoscut că situația din estul Ucrainei a fost „într-adevăr dificilă” și a remarcat o „presiune și un avans lent, dar constant al rușilor”, despre care Zelenski a afirmat că s-au confruntat cu „pierderi teribile”.

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
HAMAS CEDEAZĂ
VIITOR SANS RUSIA
RUSIA OFERĂ TRAVEL TIPS

În ultimii ani, Vance s-a opus planurilor Statelor Unite de a oferi ajutor Ucrainei. În timpul campaniei sale senatoriale din 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, Vance a declarat: „Trebuie să fiu sincer cu voi, nu prea îmi pasă ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”. În timpul unui discurs susținut anul trecut la Heritage Foundation, Vance a declarat că, deși îi admiră pe „ucrainenii curajoși”, a criticat țara pentru că are „cea mai coruptă conducere și guvernare din Europa și poate cea mai coruptă conducere din lume”.

În iulie, Vance a declarat că poporul american „nu va tolera un alt război fără sfârșit”, opunându-se în același timp unui ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat vineri cu Putin, marcând prima conversație între cei doi lideri de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Scholz i-a cerut lui Putin să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina și să își retragă trupele. Zelenski l-a criticat pe Scholz pentru că l-a contactat pe Putin, afirmând că oficialul german a deschis o „cutie a Pandorei”.

Discuțiile care fac apel la pace între Ucraina și Rusia s-au intensificat în acest an. În mai, Putin a declarat că este pregătit pentru o încetare a focului în Ucraina care ar recunoaște liniile actuale de front ca teritoriu rusesc, deși Zelenski, oficialii americani și alți oficiali europeni au respins acest plan. Rusia ocupa aproximativ 18% din Ucraina la 16 octombrie, potrivit Council on Foreign Relations. După ce Trump a fost ales pentru un al doilea mandat la începutul acestei luni, Putin ar fi semnalat că este gata să discute cu Președintele ales despre încheierea războiului, deși cererile sale au rămas neschimbate.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, Zelenski a semnat un decret prin care declara negocierile de pace cu Putin „imposibile”, afirmând că era „clar și evident” că liderul rus va încerca să anexeze teritoriul ucrainean. Zelenski a propus un plan de pace în 10 puncte, care cere Rusiei să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei și să își retragă toate trupele.

Citește și