• Ucraina a afirmat că trupele sale au preluat controlul asupra a peste 30 de oraşe şi sate din regiunea Kiev, de când Rusia a anunţat săptămâna aceasta că îşi va reduce operaţiunile din jurul capitalei şi din regiunea nordică învecinată Cernihiv pentru a se concentra pe luptele din est.
  • „În nordul ţării noastre, invadatorii pleacă. Este lent, dar vizibil. În unele locuri sunt daţi afară cu lupte. În alte părţi, ei înşişi abandonează poziţiile”, a declarat Zelenski într-o filmare publicată sâmbătă.
  • „Ei minează aceste teritorii. Casele sunt minate, echipamentele sunt minate, chiar şi cadavrele”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat soldaţii ruşi că au minat în mod deliberat zone din nordul Ucrainei în timp ce se retrag, scrie Reuters.

Ucraina a afirmat că trupele sale au preluat controlul asupra a peste 30 de oraşe şi sate din regiunea Kiev, de când Rusia a anunţat săptămâna aceasta că îşi va reduce operaţiunile din jurul capitalei şi din regiunea nordică învecinată Cernihiv pentru a se concentra pe luptele din est.

„În nordul ţării noastre, invadatorii pleacă. Este lent, dar vizibil. În unele locuri sunt daţi afară cu lupte. În alte părţi, ei înşişi abandonează poziţiile”, a declarat Zelenski într-o filmare publicată sâmbătă.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Ei minează aceste teritorii. Casele sunt minate, echipamentele sunt minate, chiar şi cadavrele”.

Guvernatorul din Cernihiv, Viacheslav Chaus, a acuzat, de asemenea, sâmbătă, trupele ruseşti că au plantat mine în timp ce se retrăgeau de pe poziţiile din jurul capitalei regionale.

„Există o mulţime de mine. Satele sunt presărate cu ele”, a declarat el la televiziunea naţională.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la aceste acuzaţii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent acuzaţiile.

Sâmbătă, serviciul pentru situaţii de urgenţă le-a cerut oamenilor din zonele recent eliberate din regiunea Kiev să fie vigilenţi, spunând că peste 1.500 de încărcături explozive au fost găsite într-o singură zi în satul Dmytrivka, la vest de capitală.

Zelenski a declarat că se fac eforturi pentru a îndepărta minele şi a securiza zonele, dar i-a sfătuit pe locuitorii care au fugit să stea departe deocamdată.

„Este încă imposibil să se revină la o viaţă normală, aşa cum a fost”, a spus el.

Preşedintele rus Vladimir Putin numeşte acţiunea pe care a lansat-o la 24 februarie o „operaţiune militară specială care vizează demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei. Ucraina şi aliaţii săi consideră că acesta este un pretext nefondat pentru un război de agresiune. De la invazie, peste 10 milioane de oameni au fost strămutaţi din casele lor.