- Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să ajute Republica Moldova în contextul crizei energetice care afectează regiunea Transnistria.
- Volodimir Zelenski și Maia Sandu au discută despre exportul de cărbune ucrainean și despre modalități de stabilizare a crizei energetice Transnistria.
- Criza energetică din Transnistria s-a agravat după ce Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova.
Advertisment
Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să ajute Republica Moldova în contextul crizei energetice care afectează regiunea Transnistria. Declarația vine după discuțiile de miercuri dintre președintele ucrainean și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Volodimir Zelenski și Maia Sandu au discută despre exportul de cărbune ucrainean și despre modalități de stabilizare a crizei energetice Transnistria.
Recomandări
„O sarcină importantă acum este să ajutăm Moldova să-şi depăşească provocările energetice şi să împiedicăm Moscova să stârnească tensiuni sociale. … Suntem gata să ajutăm”, a spus Zelenski miercuri.
Sandu, într-o declarație publicată pe site-ul prezidențial, a declarat că cei doi lideri „au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare … inclusiv prin utilizarea surselor alternative de energie, cum ar fi cărbunele”.
Maia Sandu: „Am discutat ieri cu președintele Zelenski – o potențială soluție ar fi ca Ucraina să ofere cărbune, așa încât să se producă electricitate în stânga Nistrului, iar ei să se achite cu Ucraina cu electricitate.”
„Gazprom a decis unilateral să oprească livrările de gaz. Republica Moldova are contract cu Gazprom până în anul 2026, există traseu alternativ cum acest gaz poate ajunge în regiunea transnistreană. A fost decizia Gazprom să nu mai furnizeze gaze naturale. Malul drept nu are datorii față de Gazprom. Această criză e provocată de Federația Rusă”, a spus președinta Republicii Moldova.
Criza energetică din Transnistria s-a agravat după ce Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, a oprit livrările de gaze către Moldova, ceea ce a dus la dificultăți în aprovizionarea cu energie electrică și căldură.
Cărbunele ucrainean ar putea fi utilizat pentru a menține în funcțiune o centrală termică care furnizează energie electrică regiunii separatiste și care acoperă, de asemenea, cea mai mare parte a necesarului de energie în zonele controlate de guvern din Moldova.
Citește și
- Pamela Anderson a fost atacată într-un avion, după ce un pasager ar fi confundat-o cu un alt artist
- China mizează pe aparatele de bucătărie pentru a-și impulsiona economia. Cum funcționează metoda impusă de Guvern
- STUDIU. Cafeaua de dimineață este plăcerea care ți-ar putea prelungi viața
Partenerii noștri