• Vizita lui Zelenski, care a fost organizată în secret până când au apărut detalii marți seară, ar urma să dureze câteva ore.
  • Administrația Biden a oferit până în prezent Ucrainei asistență militară în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.
  • Cu sprijinul ferm al lui Biden, Occidentul s-a raliat în spatele Ucrainei și a încercat să izoleze Rusia fără a se implica într-un conflict direct cu Moscova.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita miercuri Washingtonul pentru discuții cu președintele american Joe Biden și pentru a se adresa Congresului, în prima sa călătorie cunoscută în străinătate de când Rusia a invadat țara sa la sfârșitul lunii februarie.

Un oficial american de rang înalt a declarat că Biden va anunța un nou pachet de armament de aproape 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include o baterie de rachete Patriot pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva barajelor de rachete rusești. Vizita lui Zelenski, care a fost organizată în secret până când au apărut detalii marți seară, ar urma să dureze câteva ore.

El va purta discuții cu Biden și cu principalii consilieri de securitate națională la Casa Albă, va participa la o conferință de presă comună cu Biden și apoi va merge la Capitoliu pentru a se adresa unei sesiuni comune a Senatului și Camerei Reprezentanților din SUA. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat într-o declarație că Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a sublinia angajamentul de durată al Statelor Unite față de Ucraina.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Mesajul lui Biden către Zelenski, a spus oficialul, va fi unul de hotărâre și convingere. Biden se va afla față în față cu omul cu care a vorbit în mod regulat în ultimele 10 luni, dar pe care nu l-a întâlnit personal de la izbucnirea războiului. Cu sprijinul ferm al lui Biden, Occidentul s-a raliat în spatele Ucrainei și a încercat să izoleze Rusia fără a se implica într-un conflict direct cu Moscova.

Biden nu se va folosi de discuții pentru a-l împinge pe Zelenski spre masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat oficialul. Administrația Biden și-a intensificat eforturile diplomatice pentru a se asigura că alianța transatlantică care se opune invaziei Rusiei își menține unitatea.

Ei vor discuta fiecare element al acestui conflict, inclusiv situația de pe câmpul de luptă și inclusiv întrebarea unde se îndreaptă războiul de aici înainte”, a declarat oficialul. Președintele nu vine cu un mesaj care să îl împingă sau să îl stimuleze pe Zelenski în vreun fel. Acesta va fi un mesaj de solidaritate și sprijin, de coordonare și aliniere”, a mai spus oficialul.

Administrația Biden a oferit până în prezent Ucrainei asistență militară în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, inclusiv muniție de artilerie, muniții pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS și pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate. Furnizarea bateriei de rachete Patriot are ca scop îmbunătățirea apărării aeriene a Ucrainei împotriva rachetelor rusești. Forțele ucrainene vor fi instruite cu privire la utilizarea acesteia într-o țară terță, a precizat oficialul.