REZULTATE OFICIALE. Cine a câștigat alegerile pentru șefia PNL

  • Votul s-a încheiat.
  • Liberalii se întrunesc, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. 
  • Congresul PNL este organizat cu 5.000 de delegați în plină pandemie.
  • Orban mizează pe baza partidului, iar din echipa lui Cîțu fac parte mai mulți lideri, printre care Emil Boc și Gheorghe Flutur.

Update 18:29 REZULTATE OFICIALE. Cine a câștigat alegerile pentru șefia PNL

Premierul Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal. El l-a învins în competiția internă pe Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și președinte în funcție. Cîțu a obținut peste 60% din sufragii.

Un număr de 4.848 de voturi valabile au fost introduse în urnă.

Florin Cîțu a obținut 2.878 de voturi, ceea ce înseamnă 60,2%.

Ludovic Orban a fost votat de 1.898 de membri, ceea ce înseamnă 39,7%.

72 de voturi au fost anulate.

Florin Cîțu este, oficial, președintele Partidului Național Liberal.

Update 16:30 Votul s-a încheiat

Update 16:09 Unui liberal i s-a făcut rău și a fost scos cu targa din clădire

Update 14:55 – Delegații la congresul PNL au început să voteze. Ludovic Orban și Florin Cîțu sunt candidații la președinția partidului

Votul pentru funcția de președinte PNL a început. În sală sunt prezenți 4.874 delegați.

Florin Cîţu le-a cerut delegaţilor de la congresul PNL să îl voteze, pentru că îşi face bine treaba. El a spus că a început spălând vase în SUA şi a ajuns în conducerea unor bănci naţionale.. „Mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă”, spune Cîţu.

„Fraţilor, ce facem cu guvernarea?” – s-a adresat Ludovic Orban colegilor săi, la Congresul PNL. El spune că niciodată nu a existat o cotă de neîncredere atât de mare pentru un premier sau un Guvern, aşa cum este Guvernul Cîţu. Orban promite că are soluţii la criza politică.

Update 13:50 – Ludovic Orban și-a ceut scuze, la începutul prezentării moțiunii sale, în numele celor care au huiduit și au fluierat în timpul discursului contracandidatului său, Florin Cîțu

„Încep prin a le spune celor câțiva care au huiduit și au fluierat că îi dezaprob și că îmi cer eu scuze în numele lor Noi am venit aici, cei cae îl susțin pe Florin Cîțu să-l susțină pe Florin Cîțu, cei care mă susțin pe mine să mă susțină pe mine”, a spus Ludovic Orban.

Update 13:20 – Declarațiile lui Ludovic Orban

„Fraților, ce facem cu guvernarea? Realitatea este în momentul de față că suntem într-o ecuație aproape imposibilă. Atâta timp cât niște parteneri care au fost cu noi în coaliție s-au retras din coaliție și au spus că au o singură condiție pentru a reveni în coaliție stau și mă întreb cum vom îndeplini această condiție”.

„Credeți că există vreun liberal cub capul pe umeri care să fie de acord cu a bate palma cu PSD, cu refacerea USL-ului, cu compromiterea PNL într-o combinație pe masă sau pe sub masă cu PSD? Eu cred că nu! Iar dacă există cineva să o spună deschis, pentru că negocieri pe sub masă s-au făcut. Și dacă cineva își imaginează că cineva își imaginează că Guvernul minoritar va putea rezista cu sprijin în parlament înseamnă că naiv și că nu cunoaște PSD”, a adăugat Orban.

Update 12:30 – Florin Cîțu este nu e lăsat să își susțină moțiunea „România Liberală” la Congresul la care candidează pentru președinția partidului

Din sală se strigă „Demisia”. A intervenit Ludovic Orban, care a cerut delegaților să fie lăsat Cîțu să își prezinte moțiunea. „Nu e nevoie”, i-a transmis Cîțu.

Update 12:00 – Klaus Iohannis a părăsit Congresul PNL

Update 11:00 – Președintele Klaus Iohannis este prezent la Congresul PNL. Șeful statului a fost întâmpinat de Ludovic Orban și de Florin Cîțu

Printre cei care s-au aflat în aproprierea președintelui Iohannis se numără și europarlamentarul Rareș Bogdan.

Șeful statului a anunțat că îl susține pe premierul Florin Cîțu în cursa pentru președinția partidului.

Klaus Iohannis: Nu ne-am întâlnit de mult în aceast formulă și mă bucur să vă văd aici într-un număr atât de mare. Vă salut cu căldură pe toți, liberali din toată țara. Suntem într-un punct de inflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România. Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit.

PNL e un partid viu, competiția deschisă a fost mereu psibilă și încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate pe proiecte.

Să nu ne amăgim. Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană precum cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată la niciun partid.

Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat, un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificlă, fiind astfel oricum expus criticii. E păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior.

Update 10:45 – A ajuns la Congresul PNL și liderul UDMR, Kelemen Hunor

Update 10:15 – Premierul Florin Cîțu a sosit la Romexpo.

„După ziua de azi, PNL va fi mai putenic, mai unit și se va pregăti în fiecare zi pentru a câștiga alegeile din 2024. Și AUR, și USR, și PSD sunt în opoziție, asta face opoziția, va protesta întotdeauna. Nu am văzut cine sunt protestatarii, dar noi susținem dreptul la opinie”, a declarat Cîțu.

Update 09:20: Ludovic Orban a ajuns la Romexpo

„Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asigurat secretul votului”, spus Orban. Întrebat despre posibile fraude, Oban a spus: „Încrederea mea este că nu vor fi încercări. Practic, aici ca președinte al partidului n-am putut să intervin. Avem o comisie de organizare a congresului și, de asemenea, avem o comisie de numărare și validare a votului care este formată cu repezentare paritară și care va fi condusă de președintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asiguat secretul votului”.

Știrea inițială

Liberalii se întrunesc, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. În cursă s-au înscris Ludovic Orban și Florin Cîțu. Orban mizează pe baza partidului, iar din echipa lui Cîțu fac parte mai mulți lideri, printre care Emil Boc și Gheorghe Flutur.

Primul care și-a anunțat candidatura la șefia PNL a fost actualul lider, Ludovic Orban. Pe 1 februarie spunea că și-a informat colegii de partid că are intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal.

„Mi-am informat colegii, pentru că au fost foarte multe speculații, mi-am informat colegii că am această intenție și că o voi prezenta public imediat ce voi propune declanșarea procedurilor de convocare a congresului”, a declarat Ludovic Orban.

Florin Cîțu, după o perioadă în care a ezitat să spună dacă intră în cursa pentru șefia partidului, a anunțat pe 30 mai că va candida. Premierul Florin Cîțu era înconjurat de mai mulți lideri din partid, între care Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Virgil Popescu, Alina Gorghiu și alții.

„Mulțumesc că sunteți astăzi aici, alături de mine, când fac acest anunț important pentru partid, pentru România și pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiția pentru președinția PNL. Le mulțumesc liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid și care și astăzi mă susțin și fac parte din echipa mea”, spunea atunci Cîțu.

Moțiunea sa se numește România Liberală.

„Am intrat în această cursă pentru că am realizat că este nevoie de mai mult. Era nevoie de mai mult liberalism și în Partidul Național Liberal… După 25 septembrie altfel se vor lua deciziile în PNL, eu construiesc echipe, avem nevoie de toți… Această candidatură nu este despre mine sau contracandidatul meu, este despre viitorul PNL și despre viitorul României. Trăiască România liberală”, spunea Florin Cîțu.

Perioada de campanie internă a fost marcată de o serie de atacuri între cei doi contracandidați.

Florin Cîțu afirma, la TVR, că actualul lider liberal alege „un mod foarte urât de a ieși din politică” și poate își va asuma propriile declarații cu privire la demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dacă va pierde cursa electorală internă.

Recent a venit și răspunsul lui Orban: „A spus că mi-am ales un mod urât de a ieşi din politică. Da ce m-a băgat el în politică, să spună când o să ies? El decide cine intră şi cine iese din politică? Nu îi e ruşine un pic?”.

Un alt motiv de dispute între cei doi a fost postarea lui Cîțu în care apăreau pe Instagram secvențe din „Superman Returns”, însă cu fața sa în locul actorului, dar și declarația în care a recunoscut că nu știe cât costă o pâine.

„Ai aruncat țara în criză, ești amenințat de moțiune de cenzură, să te postezi în Superman chiar mi se pare o problema mare”, a spus Orban.

„Am simțul umorului, le pun și asta mi se pare bizar: că nu mai este simțul umorului în România. Le pun și râd de mine. Filmulețul cu Superman era așa de bine făcut, era distractiv și foarte bine făcut. Sunt diferit poate de ceilalți (premieri – n.r.) pentru că sunt foarte sincer. Este un cont personal de Instagram, mi s-a părut distractiv și am pus acolo. Mă așteptam ca PSD, AUR sau USR să mă atace. Reacția lui Ludovic Orban mi s-a părut bizară, dar înțeleg că este acum în tabăra USR și PSD și trebuie să fie alături de ei”, a reacționat prim-ministrul.

Întrebat dacă se consideră Superman, Cîțu a spus că nu, iar postările sale sunt un mod de a comunica altfel: „lipsa simțului umorului mi se pare o problemă totuși. Să nu ai simțul umorului și să fii încleștat într-o luptă este trist”.

De asemenea, actualul lider al PNL l-a acuzat pe Florin Cîțu că a generat criza guvernamentală și că a decis, fără să informeze președintele formațiunii sau forurile de conducere, de intenția de a demite un ministru USR PLUS, ceea ce a dus la ieșirea USR PLUS de la guvernare și la depunerea unei moțiuni de cenzură pentru care Guvernul a sesizat CCR.

Pe 11 septembrie, în contextul în care Florin Cîțu este susținut de peste 30 de lideri de organizații județene, Orban a acuzat „șmecherii” pentru desemnarea delegaților la congres. De asemenea, el spunea anterior că în decizia alegerii președintelui PNL trebuie să conteze doar voința membrilor de partid, nu cea a unei „entități din exteriorul” formațiunii, spune Ludovic Orban: „Luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni”.

„Fiecare dintre dvs. aveți în mâini soarta partidului. Unii aleg o strategie în care aduc președinți de filiale în susținerea candidaturii lor. Strategia mea este cu totul și cu totul diferită. Eu știu că fiecare membru al PNL are discernământ, are o responsabilitate pentru viitorul Partidului Național Liberal și va participa la luarea deciziei în mod activ, pentru că luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni. În decizia pe care o luăm trebuie să conteze doar membrii PNL și nicio altă entitate din exteriorul PNL, pentru că e destinul pe care-l vom avea împreună”, a spus Ludovic Orban la conferința de alegeri din filiala Constanța.

Recent, președintele Klaus Iohannis, aflat la Adunarea Generală ONU de la New York, și-a declarat susținerea față de premierul Florin Cîțu și a anunțat că va participa la lucrările congresului PNL.

La Congresul PNL care se va desfășura pe 25 septembrie vor participa aproximativ 5.000 de oameni.

Toți participanții la Congresul PNL vor avea certificat pentru a dovedi că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au rezultat negativ la testarea COVID. Documentul va fi solicitat la intrarea în sala unde va fi congresul și va fi verificat de șefii delegațiilor din țară. Președinții filialelor PNL sunt obligați să se asigure că membrii delegației au toate documentele asupra lor și vor semna o declarație pe propria răspundere. Nicio delegație nu va putea avea invitați din cauza regulilor anti-COVID.

În weekend, subprefectul capitalei Antonela Ghiță a anunțat că, în condițiile actuale, evenimentul PNL ar putea fi organizat doar cu jumătate din numărul anunțat de participanți din cauza creșterii numărului de persoane infectate în București. În aer liber pot fi mai multe persoane doar dacă acestea sunt vaccinate, conform regulii.

„Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu un număr mai mare de 2500 de spectatori este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, scrie în decizia autorităților.

Congresul PNL se va desfășura la Romexpo.