• SUA amenință cu suspendarea sprijinului financiar pentru țările care susțin efortul de război al Rusiei în Ucraina.
  • Jake Sullivan subliniază hotărârea de a intensifica măsurile împotriva mașinăriei de război a Rusiei și a aliaților săi.
  • SUA se concentrează pe blocarea accesului rusesc la materiale esențiale pentru producerea armelor, folosind sistemul financiar ca instrument-cheie.

UPDATE ORA 20.00 – Germania renunță complet la gazele rusești

Germania a renunțat în totalitate la gazele rusești în favoarea celor norvegiene. Înainte de izbucnirea războiului, „Gazprom” furniza aproximativ 60% din necesarul de gaze al Germaniei.

Oprirea aprovizionării anul trecut și incidentele de la „Nord Stream” au dus la înlocuirea completă a acestora cu gazele norvegiene, care acoperă acum 60% din consum.

UPDATE ORA 17.00- Yekaterina Duntsova contestă decizia de excludere din alegerile ruse de anul viitor

Fosta jurnalistă TV, Yekaterina Duntsova, a declarat că va contesta în instanța decizia de a fi descalificată de la alegerile prezidențiale din Rusia de anul viitor.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Sâmbătă, membrii Comisiei Electorale Centrale au votat în unanimitate respingerea candidaturii ei, invocând „numeroase erori” în documentele pe care aceasta le-a depus .

„Cu această decizie politică, ni se refuză oportunitatea de a avea propriul nostru reprezentant și de a exprima opinii diferite”, a declarat ea pe Telegram.

UPDATE ORA 15.30- Estonia este pregătită să extrădeze bărbații ucraineni apți de luptă

Bărbații ucraineni din Estonia apți de luptă ar putea fi trimiși înapoi în țara lor și forțați să participe la război din cauza deficitului de soldați.

Conform postului public de televiziune al Estoniei, ERR, țara baltică este gata să sprijine propunerile Ucrainei privind recrutarea bărbaților ucraineni din străinătate.

Ministrul afacerilor interne, Lauri Läänemets, a declarat: „Dacă Ucraina are nevoie, Estonia poate identifica și extrăda acești oameni în Ucraina. În general, știm unde se află și ce fac aceștia. Mulți lucrează și au o reședință în Estonia”.

ERR a raportat că nu există o cerere oficială din partea Ucrainei privind extrădarea cetățenilor obligați să facă serviciul militar, dar Estonia a furnizat anterior informații Kievului despre refugiații din Ucraina. Läänemets a menționat că în Estonia sunt aproximativ 7.500 de bărbați ucraineni în vârstă de luptă care s-au înregistrat la autorități.

Legislația actuală din Estonia prevede că străinii pot fi extrădați doar în țările lor de origine în caz de urmărire penală.

Ministrul apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a afirmat vineri că ucrainenii cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani din Germania și alte țări au fost „invitați” să se prezinte la centrele de recrutare.

UPDATE ORA 14.00- Asasinarea șefului armatei mercenar Wagner, Evgheni Prigojin, a fost aprobată de un apropiat al președintelui Vladimir Putin

Asasinarea șefului armatei mercenar Wagner, Evgheni Prigojin, a fost aprobată de un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a informat Wall Street Journal după conversații cu oficiali de informații occidentali și un fost ofițer de informații rusesc.

Kremlinul a negat implicarea în moartea lui Prigojin, iar Putin a oferit cel mai apropiat lucru de o explicație oficială pentru prăbușirea de foc a avionului, sugerând că o grenadă de mână a detonat la bord. Nimic din toate astea nu era adevărat.

La câteva ore după incident, un european implicat în strângerea de informații, care a menținut un canal de comunicare cu Kremlinul și a văzut vești despre accident, a întrebat un oficial de acolo ce s-a întâmplat. „Trebuia să fie îndepărtat”, a răspuns oficialul de la Kremlin fără ezitare.

UPDATE ORA 13.00- Primarul Londrei, Sadiq Khan, și-a anunțat sprijinul pentru un plan de trimitere a vehiculelor către Ucraina

Primarul Londrei, Sadiq Khan, și-a anunțat sprijinul pentru un plan de trimitere a vehiculelor cu standarde scăzute de emisii, care altfel ar fi casate în Ucraina, pentru a fi folosite în efortul de război.

Mișcarea a fost raportată ca o întoarcere, după ce Khan și-a semnalat opoziția față de o inițiativă care ar prevedea ca vehiculele – de obicei 4×4 și camionete – să fie trimise în zona de război în loc să fie casate în conformitate cu regulile zonei cu emisii ultra scăzute ale capitalei. El a spus anterior că planul nu va aduce beneficii londonezilor.

Știre inițială:

„Transmitem un mesaj fără ambiguitate: oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american”, a explicat el.

America urmărește să îngreuneze mecanismele puse în aplicare de Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invadarea Ucrainei.

„Ceea ce vrem să facem este să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme. (…) Pentru a obţine aceste materiale, (ruşii) trebuie să treacă prin sistemul financiar, ceea ce îl face un potenţial punct nevralgic, iar acest instrument vizează acest punct nevralgic”, a spus joi un înalt oficial de la Casa Albă care a cerut anonimatul.