- Americanii învață din școală ce este democrația.
- Dreptul de a vota este puterea pe care o ai în țara ta.
- Forța ideilor americane a generat libertate în întreaga lume.
- 70% dintre americani erau mândri că sunt americani, în 2020.
- Sondaj din 2019: 84,4% din români erau mândri că sunt români.
- Sondaj din 2019: 27,9% dintre români considerau regimul comunist mai bun.
Holly s-a născut și a crescut în Yorktown, Virginia, orașul în care s-a dus bătălia finală pentru independența Americii.
Advertisment
4 iulie este în fiecare an un motiv pentru întreaga familie să se reunească și să sărbătorească. Sărbătoresc democrația, spune Holly, pe care a învățat-o și acasă și la școală.
„Suntem o țară tânără, dar de la școală, de când eram copii, ne-au învățat valorile libertății, ale libertății cuvântului. Să poți avea o voce, principiile și valorile democrației. Oamenii își exprimă opiniile, vor să aibă un impact și să spună cine le conduce țara și cine ia deciziile și ce decizii sunt luate. Dacă le place cineva, dar nu le place ce decizii au luat în congres pun mâna pe telefon și sună la birou”, a spus Holly Burduja, cetățean american.
Recomandări
În vreme ce în familia lui Holly, Ziua Independenței este un prilej de a sărbători mândria de a fi american, Chuck Hubbard vine din Pennsylvania și spune că în familia lui nu au fluturat niciodată steaguri.
Se întâlneau mai degrabă pentru un grătar. Abia după ce s-a mutat în România a început să se gândească mai mult la ce înseamnă să fii american. Și să compare.
Chuck Hubbard: „Eu nu prea sunt patriot. Cred că țara mea este impresionantă, dar nu trăiesc acolo de 14 ani”
„Eu nu sunt prea patriot. Cred că țara mea este uimitoare, impresionantă, dar nu trăiesc acolo de 14 ani, nu e mare lucru pentru mine. Cred că sunt mecanisme ale democrației în Europa care funcționează mai bine decât în America.
Diferența stă numai în cât le place oamenilor să vorbească despre asta. Și americanilor le place să vorbească despre libertatea cuvântului și să aducă asta în discuție ori de câte ori au ocazia”, a spus Chuck Hubbard.
Americanii știu că puterea lor este votul. Că doar așa își pot decide viitorul. E ceva la care românii nu se gândesc prea mult, dovadă stau cifrele de prezență la alegeri.
„Am prieteni și membri ai familiei care au votat la toate alegerile. Nu vedem asta prea des în Europa”, a mai spus Holly Burduja.
Statele Unite nu apără democrația doar din cele 52 de state ale sale, sunt o sursă de inspirație pentru țări care vor regimuri democratice.
Mihnea Predețeanu, specialist în comunicare strategică: „Sărbătorim adevăratele valori democratice doar în preajma zilei de 4 iulie. Lucru care nu ar trebui să se întâmple”
„Cumva, ajungem să vorbim despre adevăratele valori democratice și ceea ce înseamnă democrația cu adevărat, doar în prejma zilei de 4 iulie, lucru care nu ar trebui să se întâmple, care ar trebui să fie pe buzele noastre”, a spus Mihnea Predețeanu, specialist în comunicare strategică.
De fapt, pe noi ce ne definește? Auzi mereu de mândria de a fi român. Dar care sunt valorile noastre, în condițiile în care umbrele comunismului se întind, după 30 de ani, peste ideea de democrație?
„Sunt foarte mulți, în continuare, care spun că la noi era mai bine pe vremea de dinainte de 89. Pe de cealaltă parte, însă, ține din nou de fiecare să reușim într-un fel sau altul să luăm ceea ce este bun din această noțiune de democrație. Noi nu putem să ne imaginăm că a fi democrat și a trăi într-o țară democratică înseamnă să facem absolut orice vrem, absolut orice ne dorim și să nu existe niciun fel de reguli”, a adăugat Mihnea Predețeanu.
Partenerii noștri