• Consiliul JAI s-a pronunţat joi în privinţa aderării României la spaţiul Schengen.
  • Rezultatul votului a fost 23 pentru / 2 împotrivă.
  • Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen. Olanda a votat împotriva României deoarece ţara noastră este cuplată cu Bulgaria.

UPDATE 22.00

Austria împotriva aderării la Schengen a României și Bulgariei
Austria a pus veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen fără granițe. Acest lucru a fost confirmat de ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) joi la Bruxelles, în marja unei întâlniri cu colegii săi din UE. Karner justifică acest lucru prin numărul mare de cereri de azil din Austria și solicită măsuri suplimentare din partea Comisiei UE. De asemenea, Olanda a blocat admiterea ambelor țări. Cu toate acestea, calea către Croația către spațiul Schengen este clară.

UPDATE 21.00

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, l-a convocat în această seară pe ambasadorul Austriei la București, Adelheid Folie, pentru a preda o notă de protest din partea guvernului român despre „atitudinea nejustificată și neprietenoasă a Austriei” în legătură cu aderarea României la Schengen.

UPDATE 18.00

Declarația de presă a Președintelui României, Klaus Iohannis

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge.

UPDATE 15:30 Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Olanda a votat împotriva României deoarece ţara noastră  este cuplată cu Bulgaria.

UPDATE 15:00 Croaţia a primit oficial undă verde pentru a intra în spaţiul Schengen pe 1 ianuarie.

UPDATE ORA 15.12: Premierul Ciucă a avut joi un schimb de mesaje pe tema Schengen cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Ciucă a declarat joi în debutul ședinței de guvern că înțelegem cu toții că există o problemă cu migrația, dar trebuie să găsim împreună soluții. Avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că e o nevoie de o soluție atât tehnică, dar mai ales politică.

UPDATE: 14:20 Discuţii aprinse în cadrul JAI

Discuţii aprinse în cadrul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, loc unde se decide aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Miniştrii de interne din UE nu reuşesc să ajungă la o unanimitate privind accesul în Schengen.

Conform jurnalistului Jack Parrock acum au loc negocieri separate.

UPDATE 14:00 Un prim scenariu ar fi ca România să intre în spaţiul Schengen aerian din luna martie 2023.

De asemenea, este posibil şi un al doilea scenariu, acela ca discuţiile să se amâne cu o săptămână.

Dezbaterile continuă în cadrul Consiliului JAI.

UPDATE 13:00 Germania susţine aderarea României la Schengen

Germania susţine ofertele Bulgariei, Croaţiei şi României de a adera la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul german de Interne Nancy Faeser.

Aceasta a adăugat că nu împărtăşeşte opoziţia Austriei faţă de extinderea zonei de călătorie fără vize.

UPDATE ORA 12.47

Se discută o posibilă soluție de compromis pentru România. Aderarea pentru transportul aerian din 23 mrtie 2023 și aderare pentru transportul terestru din octombrie 2023.

UPDATE 12:30: Victor Negrescu susţine că România are şanse de aderare

Avem o şansă astăzi, dar contează cum abordăm situaţia”, a spus Victor Negrescu, europarlamentar.

Datele expuse de ministrul austriac de Interne nu au fost validate, susţine acesta.

El a mai spus că „trebuie să finalizăm această discuţie până la finalul anului. Anul viitor va fi foarte complicat pentru România”. 

UPDATE 12:00: Austria nu renunţă şi blochează intrarea României şi Bulgariei în Schengen

Austria nu renunţă şi anunţă că blochează intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Anunţul a fost făcut înainte de şedinţa de joi a miniştrilor de interne din UE.

„Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România şi Bulgaria. Este o greşeală ca un sistem care în multe locuri nu funcţionează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceştia, 75.000 nu erau înregistraţi. Este o dovadă că sistemul nu funcţionează”, a declarat ministrul austriac de interne Gerhard Karner.

UPDATE 11:00

„Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat ministrul austriac de interne Gerhard Karner înainte să intre în sala în care se va decide soarta țării noastre.

UPDATE 10:00 Bode, înaintea JAI: Îl aşteptăm de 15 ani

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineaţă, înaintea participării la Consiliului JAI, că  mandatul său este să solicite dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen. „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a precizat Bode.

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune. „Este un eveniment pe care îl aşteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, de 11 ani de când îndeplinim absolut toate condiţiile impuse de acquis-ul Schengen. Practic, România se comportă ca un stat Schengen de 11 de ani, investind în resurse umane, în echipamente, în tehnologii. Din păcate, în aceşti 11 ani România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile”, a explicat ministrul.

UPDATE 09:00 Date despre Schengen

(-) peste 4 milioane de kilometri pătraţi;
(-) aproape 420 de milioane de locuitori;
(-) 26 de ţări, dintre care: 22 sunt membre ale UE, iar 4 sunt membri ai Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia)

Aproape jumătate din cei 3,5 milioane de oameni care zilnic traversează graniţele interne ale zonei Schengen, pentru studii, pentru a merge la muncă sau pentru a-şi vizita familia şi rudele, au reşedinţa într-o ţară Schengen şi lucrează în alta.

UPDATE 08:00 Cărţile par să fie făcute fără România / Austria n-a fost înduplecată

„Croaţia se poate aştepta la o decizie pozitivă, dar România şi, mai ales, Bulgaria nu vor putea adera încă la Schengen”, a spus o sursă diplomatică pentru Reuters.

„Vor fi lăsate pe dinafară cel puţin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra chestiunii”, a adăugat diplomatul.

UPDATE 07:00 Cancelarul Austriei ne duce cu zăhărelul: poate la primăvară

„Încă se discută, se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI, de miniştri de interne şi de justiţie. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii, şi noi suntem angajaţi să stăm hotărâţi până în ultimul moment şi să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a spus, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că România „va merge până la capăt”.

„Suntem hotărâţi să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susţin solicitările. (…) Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă.

Aderarea României la spaţiul Schengen se poate face doar dacă există unanimitate. În acest moment, Austria este singura ţara ce se opune aderării.

Viena invocă problema imigranţiilor ce ajung în Austria, fără să fie înregistraţi înainte de alte state. Totuşi, România şi Bulgaria nu sunt rute preferate de migranţi care aleg cu precădere Balcanii de Vest.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marţi, înainte de summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, că guvernul de la Viena nu e de acord cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au sărit graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul austriac Nehammer.