- România a intrat în NATO în 2004.
- NATO e formată din 30 de state.
- SUA s-a creat pe principiile libertății conștiinței și cuvântului.
- Universitățile americane dau tonul îngrădirii discursului liber.
Ziua Americii e ziua în care toată planeta stă cu ochii pe petrecerea celei mai mari puteri ale lumii – SUA. Pentru partenerii NATO „Petreci tu, petrec si eu” poate fi ca o consecință a fundamentelor NATO – când un stat e atacat de un dușman extern, toate statele sunt de fapt atacate.
Apropierea decisivă a României de America vine dupa aderarea la NATO – pe 29 martie 2004. NATO e acum o alianta militară formată din 30 de state si ii da României confortul că – de exemplu – apropierea geografică de Rusia lui Putin nu e neaparat in pericol atat de mare.
SUA oferă 3.7% din PIB pentru armată și Trump a cerut anul trecut ca bugetul tuturor statelor NATO pentru armată să crească – minimul impus este de 2%.
America a avut propriile lupte interne – care au ajuns la un maxim inimaginabil, capitoliul cotropit de protestatari – simpatizanti ai lui Trump.
Uciderea unui american de culoare – George Floyd – de către un polițist a declansat miscarea Black Lives Matter, iar fenomenul Corectitudinii politice a luat amploare.
Wall Street Journal scria că studenții din SUA uneori nu mai au curajul să se implice în subiecte de discuție controversate la cursuri, de teama ca vor fi marginalizati.
Advertisment
Sever Voinescu, fost consul la Chicago: „Trec oamenii prin situații în care acceptă mai degrabă să suprime libertățile pentru propria lor siguranță. Jocul acestor grupuri ideologice este foarte ușor de detectat, pentru că ce fac ei este că pe de o parte induc frica, sunt extrem de agresivi și atunci oamenii acceptă, te simți amenințat. Se întâmplă în multe universități. Și nu numai în America. Vor rămâne întotdeauna oameni care vor ține busola corect. Ei probabil vor fi din ce in ce mai puțini, mai ostracizați. Dar vor rămâne. Așa cum ciclurile istorice se repetă, ei vor fi cei care vor refonda toate aceste libertăți,după ce perioada asta de febră ideologică o să treacă.”
Holly Burduja, cetățean american: „Nu mai e vorba de corectitudine politică, e vorba de politețe și să fii respectuos. Așa cum am văzut sub președintele Trump, sunt oamenii care s-au săturat de asta. Și vor ca liderii să spună orice le vine în cap”
Russell Howard, comediant: „Libertatea de exprimare înseamnă că oricine poate spune ceea ce vrea, ceea ce înseamnă că oricine poate spune ce vrea despre ceea ce ai spus tu. Libertatea de exprimare nu înseamnă libertate de consecințe”
Recomandări
Partenerii noștri