• Este Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
  • Acest obicei brutal își are originile într-un trecut îndepărtat, în care bărbatului i se atribuiau greșit anumite „drepturi” asupra femeii, rolul de „sex puternic”
  • În prezent, legea prevede că „în nicio formă şi în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția şi onoarea nu pot fi considerate justificare pentru niciun tip de acte de violență domestică”

Azi e Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Dar nu ar trebui să avem nevoie de o ocazie specială, ca să ne amintim că, în fiecare zi, în România, câteva zeci, aproape o sută de femei, cad victime ale violenței domestice.

Ca să înțelegem mai bine fenomenul, trebuie să mergem mult înapoi în timp, atunci când s-a întipărit în gândirea românească puterea bărbatului asupra femeii.

Nu am păstrat noi multe tradiții din moși-strămoși, dar obiceiul ăsta brutal l-am dus cu noi peste secole.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Dacă nu te lovește, nu te iubește”. Un pattern social îl poziționează pe bărbat într-o poziție dominantă, iar pe femeie cu un grad inferior lui.

La nivelul societății noastre sunt încă acceptate multe stereotipuri, care încearcă să justifice comportamentul agresiv prin prisma “vinovăției victimei”.

E important de știut că acum legea prevede că „în nicio formă şi în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția şi onoarea nu pot fi considerate justificare pentru niciun tip de acte de violență domestică”.

VIOLENȚA ÎN FAMILIE

ianuarie – septembrie 2020

  • 62% – lovire sau alte violențe
  • 14% – abandon de familie
  • 9% – amenințare
  • emise 6.472 ordine de protecție provizorii

Uită-te la ceas! În următoarele 15-20 de minute, o femeie va fi bătută. Apoi, încă una, și încă una. Până la finalul zilei, peste 70 de femei vor fi victimele violenței domestice. Asta spune statistica oficială, dar tu știi că multe vânătăi rămân ascunse. Femeile nu-și reclamă agresorii. De ce? Pentru că, în cele mai multe cazuri, aceștia le sunt parteneri. Se tem de ei, se tem să rămână singure, se tem de gura lumii. Se tem!

Azi e Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Colegele de la Aleph News poartă un machiaj, dar pentru zeci de mii de femei aceasta este imaginea cruntă de zi cu zi. De aceea, Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor nu ar trebui să fie doar pe 25 noiembrie, ci în fiecare zi.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!