• Ai maşină mai veche de 20 de ani, nu mai intri în centrul Capitalei de la 1 martie
  • De la 1 martie vei plăti taxa Oxigen, dacă ai maşină mai veche de 15 ani
  • Taxa Oxigen variază între cinci şi 15 lei pe zi

Dacă ai maşină cu norma de poluare sub EURO 3, adică fabricată înainte de anul 2000 , peste două săptămâni nu mai ai voie să mergi cu ea prin centrul Bucureştiului.

Poţi să călătoreşti prin celelalte zone, dar numai în schimbul unei taxe de 15 lei pe zi. Cine nu respectă regulile plăteşte două mii de lei, amendă dată de primărie.

Regula se aplică de peste două săptămâni, de la 1 martie, dar indicatoarele există deja în perimetrul numit de primărie Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, prescurtat ZACA.

Primăria Capitalei a montat deja panourile care indică zona ZACA, adică acel perimetru pe unde, de la 1 martie, maşinile care au o normă de Euro 3 nu vor mai avea voie să intre.

În cazul în care ai maşină cu norma de poluare EURO 3, poţi merge prin Centrul Capitalei, în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, perimetru delimitat de artere precum Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Cotroceni, Calea 13 Septembrie sau strada Mihai Eminescu. Mulţi bucureşteni sunt însă total nepregătiţi.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Reporter: Ce normă de poluare are maşina?
Șofer: Nu ştiu!

Dacă nu vrei să plăteşti vineta pentru 24 de ore, poţi să cumperi abonament. Cel pentru un vehicul non euro costă 300 de lei pe lună şi 1.900 pe an, iar pentru un automobil Euro 3, 100 de lei lunar, respectiv 700 anual.

Șofer: Mi se pare corect, că poluarea creşte, şi trebuie să rezolve cumva.

Șofer: Mă tem că banii aceştia se vor pune la buzunărel, la măriri de salarii în primărie şi în toate celelalte servicii, deci nu rezolvă efectiv poluarea.

Vestea bună este că dacă ai maşină Euro 4 poţi să mai circuli liniştit încă un an, dar de la 1 ianuarie 2021 îţi vine rândul la taxa Oxigen.

Cel mai drastic este în cazul în care ai o maşină Noneuro, Euro 1 sau Euro 2, pentru că peste doi ani nu vei mai avea acces deloc în Bucureşti. Iar primăria plănuieşte să nu mai admită vehicule Euro 3 din anul 2024.

Șofer: Mie mi se pare o mare prostie, o să vadă madam Firea la alegeri ce iubire mare o să primească pentru chestia asta. Mi pare o chestie stupidă. Bucureştiul nu este nici Londra nici Milano.

Dacă vrei să-ţi cumperi o vinetă, o poţi face deocamdată doar online, de pe site-urile www.roviniete.ro, www.taxaoxigen.ro, www.vinietaoxigen.ro.

Atenţie, aceste restricţii se aplică de luni până vineri în intervalul 07:00-22:00, cu excepţia sărbătorilor legale.