Sunt multe cuvinte care au fost folosite să îl descrie: unic, inegalabil, mai mare decât viața însăși, dar parcă niciunele nu sunt demne de aura lui Ivan Patzaichin, îngerul care a zburat pe apă cu aripile frânte.

Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23 din comuna Crișan din Delta Dunării. Acesta și-a început cariera de sportiv la Dinamo din întâmplare, pentru că niște vecini de ai lui ieșiseră campioni mondiali la canotaj cu scurt timp în urmă și l-au recomandat clubului.

Un an mai tărziu, în 1968 a câștigat prima medalie de aur la Jocurile Olimpice din Mexico City, începând ce avea să fie o carieră de durată și plină de succes, atât ca atlet cât și ca antrenor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Patzaichin a avut parte de medalii la fiecare competiție la care a participat. După victoria la dublu 1000M din Mexic, acesta a venit la următoarele Jocuri Olimpice, în Munchen, motivat să demonstreze că poate fi campion și de unul singur. Ce a urmat apoi i-ar fi zdrobit speranțele oricui, dar nu lui.

A trăit un accident rar întâlit în calificări, atunci când i s-a rupt pagaia fix la începutul cursei. Deși conform regulamentului putea relua cursa cu una de rezervă, arbitrul nu l-a văzut pe Patzaichin ridicându-și vâsla deasupra capului și a fost descalificat prin abandon ca rezultat.

A reușit, însă, să conteste rezultatul și a câștigat nu doar runda de recalificări si semifinalele, dar în cele din urmă și medalia de aur la proba solo 1000m. Pe lângă aceasta a câștigat și argintul la proba de dublu la același eveniment olimpic. Dacă i-ai fi rupt aripile unui înger, l-ai fi ținut la sol pe vecie. Dar dacă i-ai rupt pagaia lui Patzaichin nu faci decât să îl motivezi și mai tare să ia aur.

Patzaichin e cel mai medaliat bărbat din istoria României la Jocurile Olimpice, cu 4 medalii de aur și 3 de argint. Unde mai pui 9 medalii de aur, 4 de argint și încă 9 de bronz la Campionatul Mondial de canotaj și 50 de titluri naționale și nu e greu să îți dai seama de ce are statuie în Ștefan cel Mare.

După ce s-a retras din lumea canotajului, campionul cu pagaia ruptă și-a întors atenția spre dezvoltarea regiunii din care se trage. A fondat organizația “Ivan Patzaichin – Mila 23”, cu care contiuă să promoveze sportul și dezvoltarea unei infrastructuri care să ajute mediul.

Înainte de Hagi, Năstase și Nadia, Patzaichin a fost cel care, cu un ciot, a pus România pe hartă în lumea sportului.