Boala care „tace” și te consumă zi de zi. Psiholog: După criza medicală, trebuie să ne ocupăm de sănătatea mintală

  • Psihologii spun că nimic nu te omoară mai tare decât statul în casă și incertitudinea
  • După criza medicală, vom avea o problemă de sănătate mintală, avertizează medicii
  • Specialiștii spun că revenirea la muncă este esențială pentru săntăatea mintală

Când vom ieşi din casă? E întrebarea la care nu avem un răspuns ferm. Autoritățile nu au o dată exactă, iar incertitudinea afectează psihic întreaga populaţie – spun specialiştii. Astfel că, după această criză medicală ne vom confrunta cu o problemă generală de sănătate mintală.

Psihologul Ion Duvac le sugerează guvernanților să ne ofere certitudini pentru că nimic te omoară mai mult decât statul în casă și nesiguranța zilei de mâine.

„Aş recomanda să facă un calendar de relaxare a acestor măsuri mai ales în judeţele în care în care ai 5,6,10 persoane infectate şi tu ţii un judeţ întreg în carantină. Această stare de izolare creează mari frustări psihice şi intrapsihice care se vor duce mai târziu în tensiuni sociale. ” a mai adaugat doctorul.

Serviciile psihologice încă sunt un lux. Specialiștii spun că motivul este un defect legislativ, iar psihologii nu sunt văzuţi ca furnizori de servicii de sănătate.

Guvernanţii trebuie să facă o strategie clară de protejare a sănătăţii mintale a populaţiei, afirmă psihologii. Mai ales că medicii spun că această pandemie ne va afecta cel puţin încă doi ani.

Sursa: Profimedia