După ce că am scăpat atât de greu de Cîțu, n-am scăpat nici acum de el. Mai nou, a trecut de la descifrarea rebusurilor din revista Practic în Bucătărie la decriptări de mesaje.
Cu 3 ZILE înainte de demitere, Guvernul Cîțu a adoptat un proiect de lege care conține un articol extrem de dubios. Care ce zice articolul?
Că furnizorii de servicii de telecomunicații, gen Orange, Telekom, Vodafone sau alții mai neînsemnați, dar și aplicații ca WhatsApp, Messenger, Skype, Telegram vor fi, cu toții, obligați să le dea autorităților acces la discuțiile criptate.
Inclusiv la modalitățile de plată făcute de om cu telefonul. Deci se „decripto” criptomoneda, se „relevă” Revolutu’, tot felul de d-astea. Ai prins ideea!
După cum știi, accesul la discuțiile criptate au născut mari discuții în țările civilizate. Pentru că tocmai d-asta s-au inventat mesajele criptate! Ca să nu ți le citească vreun Lukașenco, vreun Putin, vreun obsedat de putere ca_Cîțu sau vreun Dragnea – dacă nu-l sigilau.
Care-i faza? Cea mai mare problemă sunt trei: Unu! Treaba a fost introdusă pe șustache, fix în ultima ședință de Guvern Cîțu. Doi! Proiectul a trecut de Camera Deputaților ca prin branză. Trei! Nu poți propune așa ceva fără o dezbatere publică serioasă.
Și asta nu pentru că Gigel din Berceni îi scrie lu’ Maricica pe Telegram că o are un cui și că ar vrea să-l bată împreună.
Ci pentru că trăim într-o țară în care s-au instrumentat dosare, s-au plantat probe și s-a făcut pârnaie din nimic.
Eu nu zic că unul ca Irinel Popescu e vinovat sau nu, deși aș zice că-i nevinovat doar pentru simplul fapt că nu știi niciodată când ai nevoie de-un ficat.
Spun doar că mi se pare ușor dubios să îi faci unuia dosar pentru că A PROMIS că dă mită. În tinerețile mele, mita se dădea sau nu se dădea, se scria “FLAGRANT” pe bani, erai prins în fapt și arestat. Ce dreacu e aia, băi nene, “ar fi promis că dă”?
Alt motiv pentru care dezvăluirea discuțiilor criptate e un pericol pentru democrație sunt vremurile de cacao pe care le trăim. În care o stare de alertă, de exemplu, poate fi un pretext pentru mari abuzuri.
Siguranța națională e vrăjeala pe care o invocă mereu dictatorii ca să-ți pună piciorul pe cap.
Egiptul, de exemplu – țara din care tocmai s-a întors Faraonul nostru cu șase temple – e de 4 ani în stare de alertă, după niște atentate din 2017. Asta a crescut abuzurile poliției, numărul de arestări, măsurile de supraveghere etc.
În final, o să le zic ceva ce nu vor putea decripta niciodată: Dacă un tren galben pleacă din Baia Mare la ora 15 în direcția București și oprește în 9 stații, în care stă câte 5 minute, de ce am oprit eu la Reghin să vorbesc cu un prieten între 4 ochi?

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE