Care-i faza? E de ajuns sa fii nr. 1 ca să nu vezi Australia, ca noi, doar la televizor?

“Stimați tenismeni, stimate tenismene, îngăduiți-mi să vă fac o confidență, am o nouă dragoste – iubesc tenisul.” (Toma Caragiu)
Prima mea interacțiune cu tenisul a fost pe la 7 ani. Eram copil de mingi la mine în fața blocului. Mă duceam după mingile care se duceau printre mașini, indiferent că erau de tenis, de fotbal sau de 35, cu care se juca orice. Mă duceam după ele și primeam la schimb… nu mai primeam bătaie.
A doua mea interacțiune cu tenisul a fost la pubertate, când mă uitam la tenis feminin. Mă uitam la tenis feminin cu ochii închiși, ca să aud ambiția. Îmi plăcea să ascult cum jucătoarele loveau mingea cu din ce în ce mai mult efort. Din partea mea.
Pentru noi, generația cu internet dial-up, un meci cu Monica Seleș sau cu Martina Hingis însemna o Fata de la Pagina 5 salvată. Mă rog… lăsată pentru a doua zi.
Care-i faza? Tenisul a revenit în viața mea acum, de când lumea s-a împărțit în cei care îl apără pe Djocovid și cei care îl critică, cei care îl iubesc ca om, dar îl urăsc ca om nevaccinat.
Bunică-mea a fost categorică. Tocmai termina cu succes al cincilea ”ghem” când a aruncat și andrelele și puloverul și tot și a exclamat: “Da’ cine se crede nemernicul ăsta? Chiar vrea să ne îmbolnăvească pe toți?! La pușcărie cu el!!! Să vadă Australia ca mine, la televizor!!! Aici n-are ce căuta!”
Întrebarea ei m-a pus pe gânduri. E de ajuns sa fii nr. 1 în lume și să câștigi de 9 ori Australian Open, de 6 ori Wimbledon-ul și de 3 ori US Open-ul ca să-ți permiți să nu te vaccinezi?
Până la urmă, ce-a făcut, fratele meu, atât de grav? Alt nr. 1 mondial, chiar primul nr. 1 mondial din istorie – Ilie Năstase – a condus beat, a refuzat fiola, a scuipat și înjurat polițiștii, ăia i-au pus cătușele și l-au trântit la pământ, el se târa ca râma la picioarele lor și continua să îi înjure.
A pățit Ilie ceva pentru aceste fapte? Are Ilie interzis în România? Are Ilie interzis în Australia? Poate Ilie să vadă diavoli tasmanieni? Pot diavolii tasmanieni să-l vadă pe Ilie? Ca pe unul de-al lor?
Păi și atunci? Părerea mea e că Djocovid ar fi meritat, la rândul lui, puțin mai mult respect. Autoritățile puteau și ele să închidă ochii. Exact cum îi închideam eu atunci când juca Martina Hingis…