Angela Merkel intră în istorie fără regrete. Prima femeie cancelar a Germaniei, din 2005 pînă în 2021 a dominat Germania și politica europeană.

O politică plină de erori. A socotit că e bine să deschidă porțile imigrației din Orient, crezînd că refugiații sirieni sau afgani se vor înghesui să muncească în fabricile germane. S-a înșelat. Dar cel mai grav s-a înșelat cu Putin. Pariul economic al doamnei Merkel a fost gazul rusesc. Pentru un preț mai mic de la Gazprom, a făcut orice. S-a întîlnit de nu mai puțin de 20 de ori cu Vladimir Putin.

În schimbul gazului rusesc, a concesionat Federației Ruse siguranța Europei. A susținut o politică de independență față de NATO. Dar visul unei armate a Uniunii Europene e, ca multe proiecte de la Bruxelles: o armată de hîrtie pe masa unor birocrați. Și hîrtiile s-au umplut de sînge. De sîngele civililor de la Bucha și din toată Ucraina. Torturați, uciși cu un glonte în ceafă, cu mîinile legate la spate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Abandonați în stradă, cînd soldații armatei lui Putin n-au mai avut răbdare să-i arunce în gropi comune. A devastat, cu un covor de bombe, Mariopol, Kiev și alte orașe ale Ucrainei. A creat o armată de refugiați, femei și copii, care fug ca să-și salveze viața. Un munte de suferință, pentru o strîngere de mînă. Pentru un metru cub de gaz ieftin. Decizia doamnei Merkel, secondată de Sarkozy, președintele Franței, care au dictat un deceniu în politica europeană, ca Ucraina și Georgia să nu fie admise în NATO a umplut o țară de sînge nevinovat.

A fost decizia lui Putin parafată cu mîna lui Merkel, acum 14 ani la summitul NATO de la București, care a schimbat cursul istoriei. Angela Merkel a declarat că nu se consideră vinovată de sîngele victimelor civile de pe străzile din orașul ucrainean Bucha. Crede că a făcut bine. Dacă e bine, să ajuți ca o victimă să fie legată de scaun, în vreme ce i se pregătește execuția cu un glonț în ceafă. E soarta pe care i-a hărăzit-o Merkel Ucrainei și care o va însoți, de acum încolo, în istorie.