Săptămîna aceasta intră în istorie Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Față cu Garcea, pus pe amendarea enoriașilor, el a exclamat: ”Am îndurat destul!”

După ce a fost tîrît degeaba pe la DNA sub reflectoarele nemiloase ale presei, după ce a fost admonestat de aceeași presă aservită puterii că a împărtășit cu aceeași linguriță și din același potir, deși nici nu putea să facă altfel, Arhiepiscopul Teodosie a răbufnit. Pentru că instanța a dat dreptate Prefecturii Constanța, care interzice pelerinajul de Sfîntul Andrei. Pentru că o mînă de credicioși care se închinau la icoane au fost amendați de polițiști. Au intrat după ei în biserică la o sărbătoare de hram, cu tot cu arsenalul din dotare – pistoale, pulane, chitanțiere..

Ceea ce s-a petrecut e fără precedent: nici măcar în vremea lui Ceaușescu, milițienii nu pîngăreau sfîntul lăcaș. Furia înaltului prelat e una justificată. Nu e doar exces de zel, ci e vorba mai ales de un climat de sfidare a bisercii de către autorități. La rîndul lui, Teodosie se va duce oricum la peștera Sfîntului Andrei. I-a scris premierului Orban „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

ÎPS Teodosie are dreptate. Docilă, biserica s-a supus tuturor restricțiilor. Poate prea docilă. Sub pretextul carantinei, pelerinajul la Sfîntul Andrei, patronul românilor, e oprit. În schimb, carantina nu va opri, după cum a precizat președintele, pelerinajul la urne de pe 6 decembrie. În ochii Înaltului Teodosie, acesta e un abuz, și o discriminare. În ochii lui Iohannis e Românie Normală.

”Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și el să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit”, îi cheamă ÎPS Teodosie la bunul simț pe cîrmuitori. Probabil în zadar.