Boris Romancenko intră în istorie, prin moartea sa tragică, în timpul bombardamentelor asupra Harkivului. Bătrînul de 96 de ani a murit cînd o bombă a fost lansată asupra blocului în care se afla apartamentul său. La 96 de ani, Romancenko era unul din puținii supraviețuitori ai Holocaustului care trăia în Ucraina. Moartea lui are o semnificație puternică. Arată natura criminală a regimului Putin, care a înlocuit comunismul cu naționalismul agresiv, lupta de clasă cu lupta de cucerire a altor națiuni suverane. Arată că prim-secretar este același lucru cu ”țar” dar și cu ”fuhrer”, că ”spațiul vital” e totuna cu imperiul rus.  

Supraviețuitor al Holocaustului, Romancenko trecuse prin patru lagăre de concentrare, Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a supraviețuit, pentru a depune mărturie asupra crimelor naziste. Fundația Memorială Buchenwald care i-a anunțat moartea, a precizat că Romancenko a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald și că la ultima aniversare a eliberării lagărului, a citit o declarație despre crearea unei ”lumi noi în care să domnească pacea și libertatea”. Socotit printre ”ultimii prizonieri supraviețuitori din Ucraina și Belarus” ai lagărelor de concentrare naziste, a fost ucis de bombele lui Putin.  

Prin moartea lui, Romancenko intră în istorie. Demonstrează că Holocaustul și crimele comunismului sînt cele două fețe ale aceleiași monede – crima împotriva umanității. Că Putin, folosindu-se de retorica luptei împotriva fascismului, săvîrșește aceleași crime. Că Putin reunește atrocitățile crimelor nazismului și comunismului la un loc. Că Putin e veriga lipsă între doi criminali ai umanității, Hitler și Stalin. Ucis în apartamentul său bombardat din Harkiv, Ronancenko a fost o mărturie a unicității Holocaustului, dar o afirmă și pe cea a crimelor comunismului. Și ambele atribute criminale poartă numele lui Putin.                           

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT