Dacă românii au umor, vasluienii din trei comune, Codăiești, Tăcuta și Roșiești au un umor ieșit din comun. În 2018, locuitorii din Codăiești și Tăcuta au ieșit la pescuit pe drumul județean care le străbate comuna, ale cărui cratere se umpluseră cu apă de la ultimele ploi. Umorul nu a fost doar al lor, ci și al autorităților, care au găsit cu cale să sape șanțuri de-a latul drumului, pentru deversarea apei din gropi. De repararea lor n-a fost vorba. Le-au golit de apă, dar le-au făcut de-a dreptul impracticabile.

Acum, un tînăr dintr-o comună învecinată, Roșiești, sătul să aștepte repararea gropilor din drumul județean, le-a dat o nouă utilitate. Ascultător al îndemnului prezidențial, omul și-a cumpărat o crosă de golf și a început să folosească gropile din asfalt pentru a-și exersa loviturile.

Haz de necaz, se numește această atitudine la români. Ea este din aceeași familie a resemnării mioritice. Hazul de necaz și resemnarea sînt cele două note dominante ale vieții noastre cotidiene. Cu ele întîmpinăm facturile la gaz și electirictate, care nu ascultă de ministrul Virgil Popescu, nici de legea compensării, și nici de bunul simț. La Vaslui, președintele Consiliului Județean Dumitru Buzatu n-are de gînd să refacă drumuri, la București președintele Iohannis și guvernul pe jumătate al său, pe jumătate al ”ciumei roșii” nu fac decît ședințe și planuri, iar cetățenilor le rămîne să se descurce cum pot. În atare condiții, crosa de golf ajunge să devină o soluție, cum bine ne-a arătat președintele Klaus Iohannis. La Roșiești, în Vaslui, se pare că e singura. Localnicii din Codăiești, Tăcuta și Roșiești, ale căror drumuri presărate cu gropi care se transformă în iazuri cînd plouă, ne-au arătat calea, chiar și-atunci cînd credem că nu mai e nimic de făcut și merită să intre în istorie, în această săptămînă. Așa cum a intrat demult Caragiale, cu a lui constatare: ”o țară tristă, plină de umor”. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL