Diana, Elisa, Lucia, Cezara – o medalie de aur și trei medalii de argint, la o olimpiadă internațională de matematică. Patru eleve de liceu  din România cuceresc primul loc la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Și un loc în istorie, în această săptămînă.

În lumea noastră, ne-am învățat de ani buni să alergăm singuri și să ajungem pe locul doi. Neputințele de tot felul, de la politică la economie, de la cultură la impostură, macină țara. Coșul zilnic e din ce în ce mai gol. Nu mai trăim demult și deloc vremuri liniștite. La televizor, pe internet și oriunde în jur se vorbește, după criza pandemiei, care abia a luat sfîrșit, de criza războiului. Nu e deloc un timp al liniștii și păcii. Un timp bun pentru studiu și performanță. Cu toate acestea, Diana Țolu, Elisa Ipate, Lucia Rîșnoveanu și Cezara Danciu au reușit.

Este primul concurs post-pandemie, la care olimpicele la matematică concurează, după revenirea la participarea fizică. ”Fetele s-au comportat foarte serios și foarte responsabil, lucru care însă nu mă miră, pentru că așa se întâmplă totdeauna. Toți copiii care ajung în situația asta, își apără cu seriozitate șansele și până la urmă reușesc să obțină rezultate bune și foarte bune”. Sînt cuvintele profesorului Mihai Bălună, de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București, care a pregătit lotul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Seriozitate, responsabilitate, la niște fete de liceu – e ceva ce în tot noianul de dezamăgiri mai dă o șansă speranței. Mai ales că nu e o întîmplare. Fetele nu sînt la prima lor performanță. Și nu sînt singure – în România, mai sînt tineri, adolescenți aidoma lor, care nu obțin excelența printr-un joc al sorții. Meritul nu e al școlii românești. E al lor personal. Și al unui profesor tenace. E ceva ce trebuie să re-învățăm de la patru fete și profesorul lor: gustul victoriei, împotriva unei lumi care ne cere să capitulăm