Generalul Nicolae Ciucă intră săptămâna asta în istorie prin vocabularul lui, care abundă în ”vom analiza”, ori, o idee mai ferm, ”va trebui să aprobăm”.

Aprobarea privește o hotărâre de guvern, care e în fond asumată prin semnătura lui, și atât. Tot ce spune privește un viitor incert. În vreme ce prezentul îi scapă de sub control. Fie că e vorba de situația gravă a prețului și stocurilor de gaze naturale, gestionate de același Virgil Popescu, ministrul unei energii care a luat-o razna, fie că privește criza de la Azomureș, combinatul de îngrășăminte care asigură jumătate din recoltele anului viitor. Prețurile, care nu se mai opresc din creștere și facturile sunt pentru noi certitudini.

Pentru generalul Ciucă sunt subiecte de analiză. ”Vom analiza…” Primul ministru a început marșul spre cucerirea simpatiei poporului cu stângul. Cantonat în analize și proiecții pentru viitor, face cum a fost obișnuit în armată: elaborează strategii de stat major. Numai că ele sunt depășite de realitate, atunci cînd sunt gata. Gata, nu e niciuna. Primii bani europeni au venit.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Noi suntem în faza de a pregăti, citez, din spusele generalului, ”operaţionalizarea comitetului instituţional de coordonare şi cea a comitetului de monitorizare”. Comitete, analize, comisii. Greoaia împărțire a prefecturilor, între cererile propriului partid, de care nu pare prea atașat și pretențiile PSD-ului, pe care nu știe dacă să le accepte sau. Pretențiile de la Cotroceni, în fața cărora trebuie să stea drepți. Ascultă tot ce spune și stă. Apoi emite un ”vom analiza”. 

Asediat de realitate, care nu stă și ea în loc să se lase analizată, înghesuit cu pretențiile de partid și zorit de la Cotroceni, generalul Ciucă intră în istorie în această săptămînă drept șeful statului major care mai înfige cîte un steguleț cu ochii în hartă, în vreme ce  armata lui e sub un asediu nimicitor. Curajul acțiunii nu se predă la școala militară. Se pare că-i lipsește. Sper, spre binele nostru, să mă înșel