În urmă cu cîteva luni, un agent de poliție din Sibiu, Marian Răduinea s-a revoltat. Colegi ai săi de la Rutieră, nu mai puțin de 25, luau șpăgi. Nu e o noutate, cel puțin în România. Nouă e revolta agentului de poliție, alta decît a colegilor săi din stradă, pentru creșterea salariilor.

Dosarul corupției din Poliția Sibiu n-a fost încă soluționat. De ce? Tot agentul de poliție Răduinea a explicat, zilele trecute. De la sesizarea sa, dosarul s-a plimbat între procurori, până a ajuns tot la cel care începuse cercetarea in rem, pentru faptă, deși vinovații sînt perfect identificabili. Procurorul Bogdan Dancu. Inițal, Dancu s-a abținut, pentru că era rudă cu unul dintre polițiști. Dosarul a ajuns la David Deca, procurorul DNA care l-a închis pe avocatul Robert Roșu. Singura faptă de arme a lui Deca a fost clasarea cazului pentru ruda colegului său, Dancu. Revenit la Dancu, din dosar a dispărut între timp și șeful poliției, Tiberiu Ivancea. Polițistul Răduinea sesizase că șeful lui a încercat să acopere faptele subalternilor, dar a scăpat de cercetare. De ce? Așa a vrut procurorul. ”Pentru că procurorul de caz și șeful Poliției Sibiu sînt prieteni și își construiesc case alăturat”, explică Marian Răduinea.

Răduinea se luptă, la Sibiu, cu un pui de caracatiță, care explică, în mic, ce se întîmplă în marea Românie. Agentul care a devoalat mafia din poliția sibiană a stat de vorbă de curînd cu un ofițer de la Direcția Generală de Informații din poliție. Și l-a întrebat, la sfîrșit, dacă va mai putea fi polițist, după tot ce s-a întâmplat. Răspunsul a venit după o pauză de gîndire: ”Cred că da”. Ce să caute un polițist care nu ia șpagă, în marea familie a poliției române? Cazul de la Sibiu rămîne încă nerezolvat. Dar nu pot să nu mă întreb: ce nevoie mai avem de Lucian Bode? Îl avem pe agentul Răduinea. Numai că el n-are susținere politică. E doar un polițist cinsit – și merită să intre în istorie, mai mult decît ministrul său.   

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA