Mihai Neșu intră în istorie în această săptămînă, ultima dintr-un an cenușiu. 2021. Al doilea an al pandemiei și al disperărilor noastre. Lovit de soartă, în urmă cu zece ani, în 2011, Neșu a suferit la un anternament de fotbal un groaznic accident care l-a țintuit într-un scaun cu rotile. După nouă luni, l-a părăsit soția, spunînd: ”Nu pot să stau cu un bărbat paralizat”.

După trei ani, într-un interval de șase luni, și-a pierdut mama și tatăl. Lovuituri după lovituri, care pe oricine l-ar fi doborît. Mihai Neșu a ales să clădească, dintr-un scaun cu rotile. A întemeiat o fundație care-i poartă numele și cu banii adunați a construit pe 2 hectare, lîngă Oradea, un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități. A cheltuit acolo peste un milion de euro și lunar, pentru îngrijirea celor 133 de copii care vin la tratament, mai cheltuie cîte 17.000 de euro.

Astă vară, pe 31 iunie, Neșu a pus și piatra de temelie a unei biserici. Va fi gata până la 31 decembrie 2022, ca și tot complexul pentru copiii cu dizabilități. Și-a petrecut în acest an ore întregi, zilnic, pe șantier. Privind din scaunul cu rotile cum se înalță biserica, a mărturisit: “Viaţa mea înainte de accident a fost ca viaţa majorităţii tinerilor. Îmi doream să câştig mulţi bani şi să îmi cumpăr tot ce vreau. Cu Dumnezeu nu aveam nicio relaţie. Dumnezeu m-a binecuvântat cu acest accident. Copiii tratați aici, pe care îi întâlnesc zilnic, au suferințe fizice mult mai mari decât mine. Sufletește ei sunt mai sănătoși decât noi toți”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

După ce i s-a părut că e cel mai năpăstuit om de pe pămînt, acum Neșu spune: ”mărturisesc că nu am de ce să mă plâng. Regret doar că nu m-a interesat deloc până la 30 de ani să caut ce înseamnă Dumnezeu”. Din scaunul său cu rotile, Mihai Neșu are puterea de a mișca pietrele din loc. Și din acest motiv, în anul 2021 el e cel care și-a cîștigat locul în istorie.