Acum 74 de ani era detronat, prin lovitura de stat din decembrie 1947, nu numai regele Mihai, dar și Moș Crăciun. În 25 decembrie 1947, pe prima pagină a cotidianului comunist România Liberă trona pentru ultima oară Moș Crăciun, dar un ”moș” care era total diferit de imaginea clasică.  

”Moşul” era de fapt un tânăr proletar atletic, la bustul gol, zîmbitor și pregătit să intre în uzină. Dedesubt, scria că ”de anul acesta Crăciunul nu va semăna cu altele şi aceasta o ştiu toţi aceia care se călăuzesc după steaua ce suie în fiecare seară pe cerul mare al Moscovei”. Era vorba, firește, de steaua de pe Kremlin. Din anul următor, tradiționalul Moș Crăciun a intrat în clandestinitate.  

Considerat simbol vetust al învierii Domnului, moș Crăciun a pierit, în numai doi ani, din universul copiilor. 25 decembrie a devenitzi lucrătoare. Copiii erau învățați că toate cadourile aduse de noul .Moș Gerilă, un moș importat din tradiția rusă erau aduse de la tovarășul Stalin. ”Pomul de Crăciun” a devenit ”pom de iarnă” și cadourile copiilor s-au mutat de pe 24 şi 25 decembrie pe 30 și 31 decembrie. S-a eliminat orice legătură între primirea darurilor, sărbătoarea Crăciunului şi Naşterea Domnului. Moș Gerilă, cel ce le oferea în anii comunismului era un fel de ”Moș Crăciun” cu carnet de partid. Dar copiii s-au bucurat și așa.  

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

După anii de rezistență și clandestinitate, Moș Crăciun a revenit după căderea comunismului, odată cu sărbătorile ”Viflaimului” și și-a reluat locul, pentru copii și părinți.Moș Gerilă cel comunist, cu carnet de partid, care venea să bucure copiii în această săptămînă în anii comunismului, a intrat în istorie. Așa cum se întîmplă cu orice corp străin de tradiție și impus din afară.