Creștinii ortodocși au parte de un Paște însîngerat. Putin nu are la îndemînă doar tunuri, tancuri și rachete. Are și Biserica Ortodoxă Rusă. Pe patriarhul Kirill. De la începutul invaziei în Ucraina, care a coincis cu intrarea în postul Paștelui și pînă acum, la momentul învierii Domnului, Patriarhul Kirill a făcut fără echivoc propaganda Kremlinului. Predicile sale au devenit un fel de editoriale din ”Pravda”.  Kirill e cu Putin și ”cruciada” lui. Zi de zi, în tot sfîntul post al Paștilor, patriarhul militarist a binecuvîntat cu kalașnikovul și nu cu crucea.  

 Kirill  a îndrumat biserica pe drumul opus iubirii: al războiului și urii. În predica rostită de el la Moscova în Duminica Iertării, pe 6 martie, sensul războiului a căpătat o așa-zisă dimensiune spirituală și metafizică. Vărsarea sîngelui fraților de aceeași credință creștin-răsăriteană e deplin justificată, face parte dintr-un război sfînt. Dar ce biserică, în afara fundamentaliștilor islamiști, propovăduiește vărsarea de sînge? E o blasfemie care, acum de Paștele anului 2022 a rupt ortodoxia în două. S-a spus despre Kirill că a fost agent KGB sub numele Mihailov, că e printre cei mai bogați ruși din contrabanda cu alcool și tutun. Sînt cei treizeci de arginți, pentru care patriarhul și-a trădat turma.  

Kirill a îndemnat recent poporul credincios rus să fie alături de Putin, în războiul împotriva Ucrainei. ”Ești cu Dumnezeu sau cu diavolul?” i-a adresat ca răspuns Epifanie, mitropolitul ortodocșilor ucraineni. ”Îi chem pe toți cei care îl consideră și acum un păstor al sufletelor să deschidă ochii și să vadă roadele otrăvitoare ale învățăturilor lui, îndepărtați-vă de fărădelegi, nu fiți complici”. Dar patriarhul Kirill, care intră în istorie ca patriarh al războiului nu ascultă și nu vede mai departe de turlele Kremlinului. Lui de acolo îi vine lumina. Și această lumină nu e a învierii Mîntuitorului, pe care o așteptăm noi toți, ci a răstignirii Lui a doua oară.                            

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE