”Să fie zilele lui puține și dregătoria lui să o ia altul”, zice psalmul 108 al lui David. Mesajul Patriarhului, care a prevestit căderea celor care au împiedicat pelerinii să se închine la sfinte moaște n-a venit din senin. El plutea în aer, pentru mulți dintre credincioși. De la Paști, încoace. Și se apropie Crăciunul. Pe scurt: e pelerinajul la vot mai tare decît cel la sfinți, și este puterea lumească mai presus de cea cerească?

Slujba de Sfîntul Dimitrie din acest an a fost solemnă, restrînsă și austeră, față de alți ani: alături de Patriarh au slujit doar vicarii patriarhali. Puțini știu un lucru: și anume că, în anii comunismului exista o interdicție, chiar în acest sens. Acum, față de alți ani, cînd la slujbă au venit mai toți mitropoliții, s-a respectat din nou ”tipicul” impus de comuniști – și nu e o întîmplare, ci un semn, pentru cei care-l înțeleg.

În urmă cu 31 de ani, autoritățile comuniste au încercat să împiedice pelerinajul la Sfîntul Dimitrie. Au convocat chiar atunci în Dealul Patriarhiei ședința Marii Adunări Naționale. Pe atunci, tînărul Daniel Ciobotea era consilier patriarhal. S-a numărat între slujitori, la liturghia sfîșietoare dintr-o bisericuță unde au fost mutate moaștele, ca să lase loc dregătorilor comuniști. ”Și zilele lor au fost puține și dregătoria lor le-au luat-o alții”. Momente pe care acum Prefericitul Daniel le-a retrăit și le-a evocat. Mesajul Patriarhului e un avertisment care dacă se adeverește, îl duce chiar mai departe de istorie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT