Săptămîna asa merită să intre în istorie Sorin Cîmpeanu. Pentru că nu se teme de drobul de sare. E singurul ministru cu ceva curaj, dintr-o masă amorfă care stă și privește în gol, la hîrtiile de pe birou. El a luat taurul de coarne și a hotărît: de luni, copiii merg la școală. Nu de unul singur – a reușit să-i convingă și pe restul că, totuși, cu toate riscurile, e nevoie de școală.

Își anunțase din timp intenția și l-a ajutat și rata îmbolnăvirilor, acum în scădere. A avut prudența să ia și binecuvîntare de la Cotroceni. E neîndoielinic o apropiere de normalitate și un semn că se poate. Pentru că am trăit să o vedem și pe asta: elevi care vor la școală. Care s-au săturat, în sfîrșit, de tablete.

Ei sînt primii care au sesizat cît de mult le lipsesc nu doar colegii, ci și interacțiunea în clasă. Căci pe lumea asta autodidacți au fost puțini. A înțeles acest lucru și ministrul Cîmpeanu. Deși doar jumătate din profesori au vrut să se vaccineze și dintre aceștia abia o altă jumătate au ajuns să o facă, riscă totul pe o carte. Să înceapă școala. Trebuie cumva să ieșim din această letargie.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

A crescut și procentul de infectare de la care școlile s-ar putea închide din nou: 6% îmbolnăviri la mia de locuitori, față de 3% cît era pînă acum intrarea în scenariul roșu. În Germania, școlile au fost ultimele care s-au închis cînd pandemia a luat-o razna. La noi s-au închis primele, așa cum făcea Ceaușescu cu circulația, la primul fulg de nea. Dacă acolo nu s-a pus preț pe învățămîntul on line, cu atît mai puțin o putem face noi. E ce a înțeles foarte repede ministrul Cîmpeanu, din păcate singurul care parcă știe ce are de făcut.