Istoria nu se miră niciodată. A văzut multe. Dar, ca în aceste zile, mai rar. Cînd Capitoliul de la Washington e luat cu asalt de mulțime, deja totul devine posibil. Cum a devenit posibil ca eu să socotesc că e demn să intre în istorie în această săptămînă nu Trump și nici democrația americană. Ci un doctor timișorean: Virgil Păunescu.

Doctorul Păunescu conduce de ani buni centrul de cercetare OncoGen, modest ca buget și număr de angajați. Dar OncoGen a avut determinarea și curajul să se angajeze în cursa pentru găsirea unui vaccin anti-covid din primele zile ale pandemiei. Și au fost printre primii care au și anunțat că l-au găsit. Încă din 20 ianuarie 2020.

De aici încolo, ce să vezi? În dulcele stil românesc, în loc să primească finanțări pentru continuarea cercetărilor și pentru testare, toate putînd să așeze România după mulți ani, în fruntea bucatelor la masa istoriei, doctorului Păunescu i s-a dat cu flit. Mai mult, a fost anchetat disciplinar, pentru că a avut curajul să se vaccineze cu propriul produs, constatînd că funcționează. Ceea ce a confirmat recent și Universitatea din Tubingen. În Germania, un vaccin similar celui al cărui design a fost realizat de Virgil Păunescu și echipa sa la începutul anului trecut se află acum în faza de testare.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dacă autoritățile noastre n-au vrut ca România nici măcar să încerce să intre în istorie pentru inventarea soluției la pandemia Covid-19, nu-mi rămîne decît să spun eu că Virgil Păunescu își merită locul în ea. Chiar dacă deocamdată acest drept îi e ignorat. S-a mai văzut în alt caz, cel al doctorului Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei, că și acolo tot istoria a făcut, în cele din urmă, dreptate.