Volodimir Zelenski e eroul acestor zile. El intră în istorie drept politicianul care nu și-a pierdut cumpătul și a rămas ferm pe pozițiile sale pro-occidentale și pro-NATO chiar sub nasul lui Putin. Fost actor, și-a depășit cu mult condiția, ca și Ronald Reagan și a devenit un lider respectat între marii lideri ai lumii.

Zelenski i-a îndemnat ades la calm, mai ales pe omologii săi europeni, care se îmbulzeau la ușa lui Putin, să-i salveze țara. Doar el pare că și-a păstrat cumpătul, în toată această turbare din ultimele luni. În timpul uneia din deplasările prin țară, Zelenski afirma: ” „Înţelegem riscurile, ştim că ele există. Dar în acest moment, cel mai bun prieten al dușmanilor noștri este panica”. Nicio cancelarie occidentală și nici americanii n-au înțeles mesajul său: în lipsa unui ajutor eficient, măcar să nu li se înfigă ucrainienilor în spate pumnalul fricii.

În cele din urmă a admis: da, invazia va fi pe 16. Dar n-a transformat ziua într-una a mobilizării generale, ci într-o sărbătoare a unității ucrainenilor, uniți de atunci, mai mult decît oricînd, în fața oricărei agresiuni din Rusiei. Volodimir Zelenski e un patriot autentic. Și-a numit compatrioții ”oameni grozavi ai unei țări grozave”. Nu are declarații belicoase, dar afirmă: ”Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. 14 mii de apărători care au murit în acest război de apărare a Ucrainei în ultimii ani ne privesc din cer. Și nu le vom trăda amintirea. Toți vrem să trăim fericiți, iar fericirea iubește pe cei puternici. Nu am putut niciodată să renunțăm și nu vom învăța asta”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În aceste timpuri în care patriotismul a coborît în politică, lecția lui Volodimir Zelenski e unică. Fericirea îl iubește. E un erou al zilelor noastre. Pentru că erou nu e cel care învinge, ci acela care năzuiește, în numele țării, al valorilor sale și ale celor pe care-i conduce.