Bogdan Mirică și-a făcut mâna de regizor cu producția Umbre, un serial cu mare priză la public, care a trezit gustul spectatorului român pentru thriller. Succesul serialului Umbre, care a ajuns la 3 sezoane – o perfomanță în industria locală, i-a dat posibilitatea lui Mirică să debuteze în 2016 în lungmetraj, cu filmul Câini, un thriller premiat la Cannes. Iată, în 2023, Bogdan Mirică revine în cinematografe cu al doilea său lungmetraj, Boss, care-i confirmă statutul de excepție de la regulă printre tinerii regizori de la noi.

Boss, noul film al lui Bogdan Mirică, este un neo noir românesc inteligent construit, un film de public. E povestea unui ambulanțier implicat într-un jaf armat, care, ulterior, încearcă să afle cine este boss-ul care a pus la cale lovitura. În rolul principal, cel al ambulanțierului, apare Laurențiu Bănescu, un actor convingător, cu care regizorul a lucrat și la Umbre și care – cu privirea sa tăioasă și rece – aduce aminte, păstrând proporțiile, de Alain Delon în Samuraiul. Filmul își desfășoară intriga polițistă treptat, lămurinduse-se din frânturi, ca un puzzle, iar imaginea hipnotică semnată de Andrei Butică te ține acolo, în penumbra amenințătoare din care personajul principal se zbate să evadeze.

Bogdan Mirică e, repet, o voce aparte în cinemaul românesc: face film de public într-un mod inteligent și sensibil la psihologia personajelor, scenariile sale te țin cu ochii în ecran, iar grija pentru imaginea și sunetul filmelor sale te fac să vrei să vezi, la cinema, mai multe filme românești cel puțin la fel de smart ca Boss.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS