CINEMAleph. Brexit, The Uncivil War

Dragă Uniune Europeană, pe 9 mai îți sărbătorești ziua ta informală de naștere. Pe 9 mai, în 1950, Robert Schuman, unul dintre părinții tăi fondatori, propunea înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, instituție care avea să devină fundația a ceea ce numim azi Uniunea Europeană.

Așa că dragă Uniune, de ziua ta, îți propun să revezi o versiune a celei mai mari greșeli din existența ta: Brexitul din 2016. Filmul Brexit: The Uncivil War îți dă prilejul să rememorezi povestea strategului politic  Dominic Cummings – jucat aici de Benedict Cumberbatch – cel care a coordonat tabăra Vote Leave în referendumul care a dus la divorțul Londrei de Bruxelles după 47 de ani.

Cum s-a inspirat Dominic Cummings din celebra carte Arta Războiului, a lui Sun Tzu, pentru a-și construi campania pentru Brexit; care sunt temele pe care a insistat pentru a învinge tabăra Remain- considerată favorită; cât de mult a contat strategia pentru online și ce roluri au jucat politicieni britanici precum Boris Johson sau Nigel Farage în povestea Brexitului – sunt câteva din informațiile de culise pe care ți le dezvăluie filmul Brexit: The Uncivil War.