CINEMAleph. Deux jours, une nuit

După mai mult de un an de pandemie în care ți-ai făcut jobul în condiții speciale, probabil te întrebi, ca fiecare dintre noi, de altfel, cum s-au schimbat în această situație limită relațiile tale cu ceilalți colegi de la muncă: ce ai pierdut și ce ai câștigat în ceea ce privește coeziunea socială, cât de mult a afectat această perioadă capacitatea ta de a fi solidar cu cei cu care lucrezi zi de zi?

Pentru a înțelege mai bine importanța relațiilor pe care le ai cu colegii în economia vieții tale personale, te invit să vezi unul dintre cele mai elocvente filme europene pe tema solidarității din ultimii ani: Deux jour, une nuit – o producție din 2014, regizată de belgienii Luc și Jean-Pierre Dardenne.

Este povestea Sandrei – jucată fără cusur de excelenta Marion Cottilard – angajată a unei fabrici din estul Belgiei care are la dispoziție un weekend pentru a-și convinge mai mulți colegi să renunțe la o mărire de salariu pentru ca ea să-și poată recăpăta jobul la revenirea dintr-un concediu medical prelungit.

Pornind de la o întrebare aparent simplă: tu ai renunța la o mărire de salariu pentru a salva jobul unui coleg? – frații Dardenne construiesc în acest film o poveste complexă și emoționantă despre solidaritate și altruism care te va face să reconsideri multe din lucrurile pe care le credeai de la sine înțelese în relațiile cu ceilalți colegi de la job.