În sezonul doi al serialului israelian de spionaj Fauda, te-ai familiarizat cu modurile de operare ale celor două tabere: pe de-o parte, commando-ul israelian de spioni sub acoperire care activează în subordinea Ministerului de Interne. De cealaltă parte, Al Makdasi, un fost membru Hamas care trădează această mișcare și începe să acționeze în numele celebrei rețele teroriste Stat Islamic.

Dar ce anume este Hamas-ul, acest actor foarte important în conflicul israeliano-palestinain? HAMAS, în traducere – Mișcarea de rezistență islamică – este o organizație fundamentalistă palestiniană, politică și militară, fondată oficial în 1987. Considerată și azi de către Uniunea Europeană și Statele Unite o organizație teroristă, HAMAS a avut multă vreme drept principal scop înlocuirea Israelului cu un stat palestinian. Abia în 2017 HAMAS și-a revizuit agenda politică și a început să militeze pentru  înființarea unui stat palestinian doar în Fâșia Gaza și Cisiordania.

În 2006, Hamas a câștigat în alegeri cele mai multe locuri în legislativul Autorității Palestiniene. Neînțelegerile dintre Hamas și mult mai cunoscuta Organizație pentru Eliberarea Palestinei au dus la un conflict deschis între cele două mișcări. Rezultatul? HAMAS a ajuns să controleze, de facto, până astăzi fâșia Gaza, în timp ce adversarii săi și-au menținut influența politică doar în Cisiordania. Ce rol special joacă HAMAS-ul în povestea din Fauda vei descoperi în următoarele episoade din sezonul al doilea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII