Pe 17 mai, este Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei. Asta pentru că 17 mai 1990 este data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Îți aduc aminte, între 1948 și 1990, OMS – instituție de la care aștepți acum, zi de zi, informații relevante în vremea pandemiei – considera homosexualitatea un handicap mintal.

17 mai e un prilej bun pentru a te invita să vezi una dintre cele mai celebre povești de dragoste ale secolului XXI, La Vie d’Adèle, filmul care i-a adus franco-tunisianului Abdellatif Kechiche premiul Palme d’Or.

Povestea de dragoste dintre cele două eroine ale filmului, Adèle – o elevă de liceu dintr-o familie conservatoare – și Emma – o tânără pictoriță libertină și liberală, aflată la început de carieră – a stârnit mare vâlvă la Cannes în 2013. Juriul Festivalului din acel an, condus de Steven Spielberg, a decis să acorde, în premieră, Palme d’Or-ul nu doar regizorului filmului, ci și celor două actrițe din rolurile principale : Adèle Exarchopoulos și Léa Seydoux.

Considerat de jurnaliștii de la Cannes o mare victorie pentru comunitatea LGBTQ+, La Vie d’Adèle a avut însă parte de critici negative chiar din partea unor reprezentanți ai acestei comunități care au considerat filmul drept o perspectivă prea masculină, aproape pornografică, asupra unei povești de dragoste între două femei. Cine a avut dreptate – decizi cu propria ta minte, văzând filmul lui Abdellatif Kechiche – La Vie d’Adèle.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE