De sărbători, îți aduc o comedie emoționantă demnă de un spectator SMART. Este vorba despre filmul Testamentul nou-nouț al regizorului belgian Jaco van Dormael.

Filmul este povestea fantezistă și plină de umor negru a unei fetițe de 10 ani din Bruxelles convinsă că tatăl ei este Dumnezeu. Acel Dumnezeu dur și nemilos din Vechiul Testament.

Într-un moment de rebeliune, Ea, miraculoasa fetiță de 10 ani care aude muzica interioară a fiecărui om, fuge de acasă și își întemeiază propria religie. Cum va face asta? Alegându-și 6 noi apostoli și punând bazele propriei sale Evanghelii: Testamentul nou-nouț. În rolul unuia din cei 6 noi apostoli o vei recunoaște pe Catherine Deneuve într-unul dintre cele mai curajoase roluri ale sale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Testamentul nou-nouț este o comedie ireverențioasă, care nu se ferește să râdă de cele sfinte, cu multe momente suprarealiste –

cum poate fi altfel când vorbim de o poveste născută în imaginația unei fetițe de 10 ani ? Cu toate astea, paradoxal,  poveștile celor 6 noi apostoli reunite în acest Testament nou-nouț reamintesc de fundamentele creștine din Noul Testament: ceea ce te poate salva, într-un fel sau altul, de spaimele tale este iubirea față de aproapele tău.

Cred că cel mai frumos lucru în acestă comedie belgiană făcută cu multă candoare și compasiune față de slăbiciunile omenești este că extinde cu mult umor sensul acestui aproape al omului.  Aproapele tău poate fi oricine și orice: partenerul tău, vecinul tău, necunoscutul de lângă tine, lumea din jurul tău…iar pentru asta trebuie doar să deschizi ochii și să-ți folosești imaginația, pare să spună Jaco van Dormael în minunata sa comedie Testamentul nou-nouț.