În 2015, după atacurile teroriste de la Charlie Hebdo, din Paris, fotojurnalistul și regizorul de documentare Raymond Depardon – un veteran și fin cronicar al vieții cotidiene franceze – a avut curiozitatea a afla cine sunt locuitorii Franței contemporane și care sunt preocupările lor de zi cu zi, dincolo de agenda publică a politicienilor sau de titlurile bombastice ale presei. Așa s-a născut filmul Les Habitants, un documentar despre oameni, plin de emoție și căldură umană.

Împreună cu echipa sa, regizorul Raymond Depardon s-a îmbarcat – la bordul unei rulote folosite pe post de platou de filmare – într-o călătorie jurnalistică prin Franța provincială. A filmat în 15 locații diferite zeci de dialoguri față în față purtate de oameni obișnuiți pe teme pe care și eu și tu le-am abordat în conversațiile noastre cu prietenii  sau cu rudele: dragoste, copii, despărțiri, divorțuri, singurătate, job, cure de slăbire, familii înstrăinătate…

Les Habitants îți va arăta o Franță profundă, plină de umanitate și umor involuntar dar și de prejudecăți și conflicte mocnite, acea Franță pe care n-o vezi în ghidurile turistice sau în reclamele la city breakuri pariziene. Văzând acest documentar, te vei întreba, poate, ca și mine : cum ar arăta un astfel de demers jurnalistic în micile orașe de provincie ale României contemporane, ce comedii și drame ai descoperi aici, în țara pe care o locuiești tu însuți?

Recomandări

SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC
ION CRISTOIU - EDITORIAL