În 2015, după atacurile teroriste de la Charlie Hebdo, din Paris, fotojurnalistul și regizorul de documentare Raymond Depardon – un veteran și fin cronicar al vieții cotidiene franceze – a avut curiozitatea a afla cine sunt locuitorii Franței contemporane și care sunt preocupările lor de zi cu zi, dincolo de agenda publică a politicienilor sau de titlurile bombastice ale presei. Așa s-a născut filmul Les Habitants, un documentar despre oameni, plin de emoție și căldură umană.

Împreună cu echipa sa, regizorul Raymond Depardon s-a îmbarcat – la bordul unei rulote folosite pe post de platou de filmare – într-o călătorie jurnalistică prin Franța provincială. A filmat în 15 locații diferite zeci de dialoguri față în față purtate de oameni obișnuiți pe teme pe care și eu și tu le-am abordat în conversațiile noastre cu prietenii  sau cu rudele: dragoste, copii, despărțiri, divorțuri, singurătate, job, cure de slăbire, familii înstrăinătate…

Les Habitants îți va arăta o Franță profundă, plină de umanitate și umor involuntar dar și de prejudecăți și conflicte mocnite, acea Franță pe care n-o vezi în ghidurile turistice sau în reclamele la city breakuri pariziene. Văzând acest documentar, te vei întreba, poate, ca și mine : cum ar arăta un astfel de demers jurnalistic în micile orașe de provincie ale României contemporane, ce comedii și drame ai descoperi aici, în țara pe care o locuiești tu însuți?

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE