Recent s-au împlinit 29 de ani de la începutul războiului din Bosnia, unul dintre multele și sângeroasele conflicte armate care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii.

Un episod scurt al acestui Război din Bosnia e ilustrat de celebrul regizor sârb Emir Kusturica în filmul său din 2016, On the Milky Road. Spre deosebire de producția sa ambițioasă din 1995, Underground, în On the Milky Road, Kusturica abordează doar în secundar tema războiului.Filmul e o poveste de dragoste între un veteran devenit dresor de șoimi și lăptar (jucat de Kusturica însuși) și o italiancă rătăcită în războaiele balcanice, în rolul căreia apare Monica Belucci.

Filmul lui Kusturica e o ilustrare perfectă a felului în care regizorul sârb a ales să-ți arate spațiul balcanic de-a lungul întregii cariere. Ceasuri care o iau razna, șoimi care se izbesc de elicoptere de atac, șerpi care se hrănesc cu lapte proaspăt, chiolhanuri cu artificii și focuri de armă, îndrăgostiți care nu scapă de logica necruțătoare a războiului – sunt obsesii marca Emir Kustuica, un regizor care știe ca nimeni altul să descrie nebunia absurdă și tragi-comică ce guvernează această parte de lume, Balcanii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL