Cu siguranță știi cât de mult s-a vorbit în ultimii ani despre tehnicile de interogare mai puțin ortodoxe folosite de americani – după 9/11 – în închisori precum Guantanamo, în cazul unor deținuți suspectați de terorism. Iată că în partea a doua a sezonului 2 din serialul Fauda vei vedea în detaliu cum funcționează una din tehnicile controversate de interogare folosite de israelieni în cazul palestinienilor acuzați de terorism.

Spionii israelieni antitero ca cei din Fauda folosesc un sistem de interogare numit al-asafeer– care în arabă înseamnă vrăbiile. Astfel, un palestinian acuzat de terorism și care refuză să furnizeze informații este închis într-o celulă falsă, alături de unul sau mai mulți falși prizonieri (numiți vrăbii), care sunt în realitate colaboratori ai agenților israelieni. Scopul falșilor prizonieri este tocmai acela de a extrage informații prețioase de la cel care refuză colaborarea.

Palestinienii susțin că sistemul vrăbiilor – această adevărată piesă de teatru cu spioni care joacă rolul unor prizonieri – este similară torturii psihice. De partea celalaltă, israelienii susțin că e doar o variație a celebrei tehnici de interograre polițistul bun/polițistul rău. Cine are dreptate? Te las pe tine să decizi, văzând următoarele episoade din Fauda.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA